SANATATE

Descoperire ‘fără precedent’ la Yale: Ce au în comun oamenii care trăiesc mai mult

popsugar.co.uk

Potrivit experților de la Yale, lectura ne ajută să trăim mai mult.

Într-un studiu publicat în revista Social Science and Medicine, cercetătorii au descoperit că oamenii care citesc trăiesc mai mult decât cei care nu au această deprindere. Cei care citesc mai mult de trei ore și jumătate pe săptămână trăiesc cu 23 de luni (aproape doi ani) mai mult decât cei care nu au deschis deloc cărți.

Potrivit autorilor, speranța mai mare de viață nu depinde de „sex, bogăție, educație și factori legați de sănătate”.

CITEȘTE ȘI: Viața lungă, la îndemâna oricui: Care sunt lucrurile care te pot asigura ca vei trăi 100 de ani

Risc de mortalitate redus cu 20%

„Oamenii care citesc reduc riscul de mortalitate cu 20% comparativ cu cei care nu citesc”, au explicat cercetătorii. „În plus, analiza noastră a arătat că citirea oricăror cărți oferă oamenilor un avantaj mai mare de supraviețuire în comparație cu cei care citesc ziare și reviste”.

Experții califică descoperirea drept „fără precedent”. Acest lucru se datorează faptului că studiile anterioare nu au comparat diferite tipuri de materiale de lectură. Oamenii de știință susțin că citirea cărților este mult mai eficientă decât lectura în general (de exemplu, ziare). De ce? Autorii studiului arată că citirea cărților implică mai multe abilități cognitive.

Menținerea abilităților de gândire

Omul dobândește un „avantaj de supraviețuire prin transpunerea în povestire, ceea ce ajută la menținerea abilităților sale de gândire”.

De ce lectura prelungește viața? Nu există încă o concluzie finală în această privință. Potrivit uneia dintre teorii, mintea are nevoie de exerciții și de activare periodică, pentru a o menține cât mai sănătoasă. Și pentru că lectura o exersează, aceasta rămâne în formă mai mult timp.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care îți scurtează viața: Primul indiciu care te ajută să le recunoști

De ce este importantă capacitatea cognitivă pe termen lung?

Cu cât creierul este mai puternic și mai sănătos, cu atât este mai mic riscul de boli precum demența – una dintre cele mai frecvente cauze de deces. În prezent, nu există un remediu pentru demență, dar oamenii de știință lucrează din greu pentru a crea unul.

Comentarii:
preload imagepreload image