Un pumn de alune și câteva lingurițe de ierburi și condimente ar putea să vă dea un impuls de sănătate intestinală, potrivit a două studii separate de la Universitatea Penn State din SUA.
În stomacul și intestinele umane trăiesc trilioane de microorganisme individuale, cuprinzând sute sau mii de specii de bacterii, virusuri și ciuperci. Colectiv, acestea sunt cunoscute sub numele de microbiomul intestinal, iar importanța lor este atât de mare pentru sănătatea noastră, încât oamenii de știință îl consideră un organ de susținere.
Microbiomul intestinal
Dieta, exercițiile fizice și medicamentele sunt doar câțiva dintre factorii care pot influența compoziția intestinului unei persoane, ceea ce înseamnă că flora intestinală a fiecărui individ este unică.
Dacă microbiomul intestinal nu este hrănit în mod corespunzător, microbii dăunători pot prolifera, în timp ce cei simbiotici au mai multe probleme cu sarcini precum relaționarea cu sistemul nostru imunitar și descompunerea alimentelor.
Oamenii de știință încă încearcă să își dea seama ce caracteristici marchează cele mai sănătoase flore intestinale, iar pe măsură ce cercetările avansează, încep să aibă o idee mai clară.
„Cercetările au arătat că oamenii care au o mulțime de microbi diferiți au o sănătate mai bună și o dietă mai bună decât cei care nu au o mare diversitate bacteriană”, explică cercetătorul în nutriție Penny M. Kris-Etherton.
În timp ce ne gândim în mod obișnuit la diete în ceea ce privește elementele lor fundamentale, cum ar fi verdețurile și carnea, o cantitate considerabilă de variație în preferințele noastre culturale și personale se reduce la modul în care adăugăm un pic de zvâc în mesele noastre.
Kris-Etherton și colegii săi de la Penn State sunt printre primii care au studiat efectul ierburilor și al condimentelor asupra compoziției intestinului uman.
Diversitate bacteriană mare
În cadrul studiului lor, 54 de participanți adulți cu risc de boli cardiovasculare au luat parte la un experiment alimentar controlat și randomizat de patru săptămâni.
În timpul experimentului, toți au respectat același meniu general, care a fost conceput pentru a reflecta dieta americană medie. Unii participanți au fost rugați să adauge 0,5 grame de condimente la mesele lor, în timp ce altora li s-a cerut să adauge 3,3 grame sau 6,6 grame.
Amestecul de condimente a inclus scorțișoară, ghimbir, chimen, turmeric, rozmarin, oregano, busuioc și cimbru. Un grup de control, între timp, a fost rugat să nu pună niciunul dintre aceste condimente în mâncare.
Probele fecale prelevate înainte și după experiment arată că dietele cu mai multe condimente tind să prezinte o diversitate bacteriană mai mare.
„Este un lucru atât de simplu pe care oamenii îl pot face”, spune Kris-Etherton.
„Dieta americană medie este departe de a fi ideală, așa că eu cred că toată lumea ar putea beneficia dacă ar adăuga ierburi și condimente. Este, de asemenea, o modalitate de a diminua sodiul din alimentație, dar de a aromatiza alimentele într-un mod care le face să fie gustoase și, de fapt, delicioase!”
Noile descoperiri susțin cercetările recente care sugerează că ierburile și condimentele sunt un probiotic natural care hrănește bacteriile sănătoase din intestinul uman.
În 2019, un studiu pilot randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb, a constatat că o capsulă de 5 grame de un amestec de condimente, care conține scorțișoară, oregano, ghimbir, piper negru și piper cayenne, a declanșat modificări ale microbiomului intestinal care au fost observate în câteva săptămâni.
Mai multe bacterii intestinale
În studiul mai recent, însă, amestecul de condimente a fost ușor diferit și a fost încorporat direct în mesele zilnice ale participanților.
Cei care au consumat mese cu cantități medii și mari de condimente, echivalentul a aproximativ 3/4 lingurițe pe zi și aproximativ 1 1/2 lingurițe pe zi, au prezentat o abundență mai mare de bacterii intestinale numite Ruminococcaceae. Această familie de microbi se găsește, în general, în număr mai mare la adulții umani sănătoși, deși rolul său exact în intestin este incert.
Acei participanți care au mâncat condimente în cadrul studiului au prezentat, de asemenea, un număr mai mic de molecule proinflamatorii în intestin, ceea ce indică un posibil efect antiinflamator.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla exact ce condimente afectează microbii intestinali și de ce, dar acesta nu este singurul supliment alimentar care pare să stimuleze anumite bacterii intestinale.
Un studiu controlat randomizat recent, tot de la Penn State, a investigat pentru prima dată efectul arahidelor asupra microbiotei.
CITEȘTE ȘI: STUDIU pe zeci de mii de persoane: Cum ajută ardeiul iute sănătatea cerebrovasculară
Studiul s-a desfășurat pe parcursul a șase săptămâni și a inclus 50 de adulți, toți urmând aceeași dietă zilnică. La sfârșitul fiecărei zile, după cină, dar înainte de culcare, participanții au mâncat fie 28 de grame de alune prăjite uscate, nesărate, fie au mâncat un mic eșantion de brânză și biscuiți.
În grupul care a mâncat alune, ca și în cazul condimentelor din studiul anterior, bacteriile Ruminococcaceae erau semnificativ mai abundente în intestinul participanților la sfârșitul studiului.
Există încă atât de multe lucruri despre microbiomul intestinal pe care oamenii de știință nu le înțeleg, dar, deocamdată, adăugarea unui vârf de cuțit de condiment în dieta dumneavoastră probabil că nu va face rău – și ar putea chiar să vă ajute. Dacă nu altceva, va adăuga puțină savoare.
Comentarii: