Băutura cu eficacitate reală! Poate reduce riscul de diabet și hipertensiune arterială! Care este cantitatea optimă pentru aceste efecte?
Consumul a până la patru cafele pe zi poate reduce riscul de diabet de tip doi şi de hipertensiune, conform concluziilor unui studiu realizat de cercetători din Spania şi Italia, citat recent de Press Association.
O echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile din Navarra, Spania, şi Catania, Italia, a identificat o ”asociere între consumul de cafea şi o reducere a riscului de diabet de tip doi”.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Harvard au vești bune pentru iubitorii de cafea: Cum protejează de cancer și diabet
De asemenea, potrivit cercetătorilor, ”consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc redus de hipertensiune arterială”.
Beneficiile sunt, însă, pierdute în cazul în care se consumă mai mult de patru căni de cafea pe zi.
Studiul sugerează că un consum moderat de cafea, atât cu cofeină cât şi decofeinizată, poate fi asociat cu un risc redus de sindrom metabolic.
Sindromul metabolic reprezintă o serie de afecţiuni care se manifestă adesea împreună şi cresc riscul de diabet, accident vascular cerebral şi boli de inimă. Acesta afectează, în medie, un adult din patru şi este descris de Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) ca fiind ”deosebit de periculos”.
Principalele componente ale sindromului metabolic includ obezitatea, hipertensiunea arterială, nivel ridicat de trigliceride, nivelurile scăzut de colesterol HDL şi rezistenţă la insulină, scrie Agerpres.
Potrivit concluziilor studiului, o asociere între consumul de cafea şi un risc redus de obezitate este ”mai puţin clară”.
Un profesor asistent de la Universitatea din Catania, Giuseppe Grosso, care a participat la acest studiu, sugerează în concluziile cercetării că polifenolii din cafea ar putea fi implicaţi în beneficiile cafelei asupra sănătăţii, în special acizii fenolici şi flavonoidele.
CITEȘTE ȘI: Merită să înlocuiești cafeaua cu ceaiul? Ce se întâmplă în corp în urma acestei schimbări
Studiul a fost realizat independent, însă a fost comandat de Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea, ai cărui membri sunt şase dintre marile companii europene de cafea: Illycaffe, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestle, Paulig şi Tchibo.
Comentarii: