NUTRITIE

Desertul preferat al românilor: Papanași cu brânză de vaci – Secretul gustului desăvârșit

adevarul.ro

Întreabă orice român care este desertul preferat comandat în restaurante și îți va răspunde, foarte probabil, papanași cu brânză de vaci. Aceste gogoșele „îmbrăcate” în smântână și dulceață sunt apetisante și ușor de făcut.

Găsești papanași cu brânză de vaci în meniurile majorității restaurantelor tradiționale. Dar astăzi vei afla cum să îi faci acasă, din câteva ingrediente. Simplu, rapid, delicios!

Secretul gustului desăvârșit este brânza dulce de vaci, care trebuie să depășească făina din punctul de vedere al cantității. Adevărații papanași cu brânză de vaci din belșug sunt fragezi, pufoși și se topesc în gură.

Pentru topping poți folosi orice fel de dulceață îți place, dar se potrivesc de minune cele din fructe de pădure – căpșune, afine, zmeură, mure –, dar și dulceața de cireșe amare sau de caise.
Vezi mai jos rețeta de papanași cu brânză de vaci: ingrediente, secrete și mod de preparare.

CITEȘTE ȘI: Cea mai sănătoasă înghețată: O prepari acasă în câteva minute/ REȚETĂ

Cum să faci papanași cu brânză de vaci Ingrediente pentru 6 papanași:

  • 300 de grame de brânză de vaci grasă
  • 200 grame făină
  • 70 grame zahăr
  • 1 ou
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 plicuri cu zahăr vanilat sau 1 linguriță de extract sau esență de vanilie
  • Coaja de la o lămâie bio, nestropită
  • 200 grame dulceață, la alegere
  • 200 grame smântână cu minimum 24% grăsime
  • 500 mililitri ulei de floarea-soarelui pentru prăjit

Mod de preparare:

Pune brânza într-un castron și adaugă oul, zahărul, zahărul vanilat (sau extractul/esența de vanilie) și coaja de lămâie. Amestecă bine cu o furculiță.

Într-un bol separat, amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu. Toarnă treptat mixul de făină în castronul cu brânză și amestecă bine cu mâinile curate sau cu un tel. Dacă aluatul e prea lipicios, mai poți adăuga puțină făină, dar nu exagera. Aluatul trebuie să fie moale și doar puțin lipicios, dar destul de ferm pentru a putea modela biluțele cu mâinile.

Întinde puțină făină pe masă și trece aluatul prin aceasta. Întinde aluatul cu un sucitor și decupează cu o cană sau un inel metalic 6 cerculețe mai mari. Folosește un pahar mic pentru a face o gaură în mijlocul fiecărui cerculeț. Înlătură excesul de aluat și fă o bilă mare pe care să o împarți în 6 biluțe mici („căpăcelele” papanașilor).

Pune uleiul la încins într-un wok încăpător. Cum știi că uleiul este încins? Ia o lingură de lemn și introdu-o în ulei – dacă uleiul face bule în jurul ei, înseamnă că e încins, scrie csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii britanici au descoperit: Cafeaua care scade riscul bolilor de ficat

Pune 2 bile mari (cu gaură în mijloc) și 2 bile mici de aluat în uleiul încins și lasă-le la prăjit 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu, până capătă o culoare maro-aurie.

Scoate papanașii pe prosoape de hârtie ca să absoarbă uleiul în exces și continuă să prăjești aluatul rămas.

Papanașii se servesc fierbinți, cu o lingură de smântână și una (sau mai multe) din dulceața preferată. Poftă bună!

Comentarii: