NUTRITIE

Detaliile care pot face diferența între o porție de paste excelente și niște paste obișnuite

cooksillustrated.com

Există mici detalii și secrete care pot face diferența între o porție de paste excelente și niște paste obișnuite sau chiar nereușite din cauza greșelilor de gătire.

Astăzi demontăm și alte mituri faimoase legate de gătirea pastelor făinoase și îți dezvăluim cât de simplu este să prepari paste de la zero acasă.

CITEȘTE ȘI: Savurează pastele Carbonara de casă mai bune decât în orice restaurant

Detaliile care pot face diferența între o porție de paste excelente și niște paste obișnuite

Acestea sunt cele mai răspândite greșeli legate de gătirea pastelor făinoase:

  1. Nu pui sare în apă

Un vârf de cuțit de sare e prea puțin, o lingură e prea mult atunci când fierbi un pachet de paste făinoase. Desigur că nu putem oferi noi formula exactă, dar putem să îți spunem că o cantitate corespunzătoare de sare poate face o mare diferență de gust.

Fii destul de generos cu sarea în apa de paste, fără să o transformi în apă de mare, și nu te sfii să guști des apa ca să o potrivești la fix.

  1. Nu ții cont de forma pastelor atunci când alegi sosul

Ține cont că unele tipuri de paste sunt mai potrivite pentru anumite sosuri și invers. Iată regulile de bază: pastele scurte, precum penne, rigatoni au o slăbiciune pentru sosuri groase, cărnoase sau cu pulpă fiindcă le permit bucățelelor de carne și legume să se adăpostească în scobiturile lor.

Pastele lungi, precum spaghetti, fettucine și linguine, fac echipă bună cu sosuri fine, omogene și cremoase.

Detaliile care pot face diferența între o porție de paste excelente și niște paste obișnuite

  1. Pui ulei în apa în care fierb pastele

Se zice că uleiul împiedică lipirea pastelor între ele. Ce nu se zice e că pastele tale vor rămâne uleioase și alunecoase, deci nici sosul nu se va lipi de ele și nimeni nu-și dorește asta.

Cum previi lipirea pastelor între ele? Pur și simplu amestecă pastele de câteva ori în primele minute de fierbere.

CITEȘTE ȘI: Pastele Chicken Alfredo- paste pe gustul tuturor

  1. Clătești pastele cu apă după fierbere

Iată o greșeală pentru care un italiano vero ne-ar scoate afară din bucătăria lui, bombănind întruna. Nu spăla niciodată pastele proaspăt fierte – e o regulă respectată cu sfințenie la italieni.

Există o explicație logică și pentru asta: pastele sunt foarte bogate în amidon – responsabilul cu “legarea” sosului și cu lipirea lui de paste. Dacă îndepărtezi acest amidon prin spălare, sosul se va scurge sub paste și va rămâne în farfurie.

  1. Arunci apa rămasă de la paste

Nu e neapărat o greșeală, dar e păcat să nu te bucuri de beneficiile apei rămase după fierberea pastelor.

Nimic nu se pierde, totul se transformă atunci când ești pasionat de gătit. Chiar și dacă e vorba de apa în care ai fiert pastele. Care nu mai e doar o simplă apă, ci un elixir aromat, bogat în amidon și foarte versatil.

Se folosește îndeosebi la sosul pastelor pe post de liant (agentul care leagă întreaga compoziție) și plusează și la capitolul aromă.

Poți păstra apa în care au fiert pastele pentru mai târziu, ca să „subțiezi” un sos de unt sau un rântaș, ca să gătești orez cu el sau să îl folosești pe post de stoc pentru supă cremă. Ori să-l folosești atunci când prepari pâine, în locul apei simple.

Comentarii: