Rezistența la insulină a descendenților, un semn distinctiv al sindromului metabolic uman, este consecvent programată prin dezechilibrul alimentar matern.
Așadar, statusul nutrițional matern poate fi implicat în apariția acestui sindrom care grupează următoarele simptome: hipertensiune, obezitate centrală, hiper-lipidemie (colesterol sau/și trigliceride crescute), intoleranță la glucoză și/sau hiper-insulinemie sau hiper-glicemide.
În concluzie, greutatea mică la naștere este asociată în mod constant cu riscul crescut de rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare.
CITEȘTE ȘI: Alegerea excelentă pentru femeile însărcinate sau care alăptează
Dezechilibre nutriționale în sarcină și sindromul metabolic
Cel mai nefavorabil tipar de creștere pare să fie greutatea mică la naștere și în prima copilărie, urmată de o creștere rapidă a greutății corporale.
Greutatea mică la naștere combinată cu o rată mai mare a creșterii în greutate în copilărie sau un IMC crescut la vârsta adultă conferă riscul cel mai mare.
În timpul sarcinii, nevoia după substanțele nutritive crește în mod substanțial, deși nevoia de calorii suplimentare nu crește așa de mult.
Asta înseamnă că nu vă puteți permite să consumați alimente sărace în nutrienți (așa-numite junk food): dulciuri concentrate, Cola, chipsuri, etc.
Dezechilibre nutriționale în sarcină și sindromul metabolic
Consumați alimente nutritive, așa cum sugerează piramida vegetariană.
Respectați zilnic numărul de porții recomandate de piramidă, având în vedere plusul caloric necesar: 100 de calorii în primul trimestru și 300-400 în trimestrele doi și trei.
Cu cât veți consuma o mai mare varietate de alimente din interiorul fiecărei grupe de alimente din ghid, cu atât veți obține un echilibru mai bun al nutrienților. Nu săriți peste mese!
Concluzii:
Impactul nutriției prenatale asupra viitorului individ este major.
Boala ca atare la vârstă adultă nu este programată, dar tendința la îmbolnăvire este programată.
Sunt importanți factorii modelatori- stilul de viață care acționează de-a lungul timpului și care afectează procesul patologic în sensul inițierii, grăbirii, încetinirii sau reversibilității lui.
Îngrijirea femeilor de vârstă reproductivă trebuie să înceapă cu mult înainte ca ele să ajungă la această vârstă.
Comentarii: