După o răceală, gripă sau orice alt tip de boală contagioasă, este esenţial să previi răspândirea bolii. Dincolo de spălarea frecventă a mâinilor, curăţarea suprafeţelor din casă este importantă, deoarece virusurile pot rămâne pe acestea de la câteva zile până la săptămâni.
Apa simplă şi produsele simple de curăţare nu vor combate virusurile, bacteriile şi alţi germeni. Trebuie să utilizezi un dezinfectant, să urmezi instrucţiunile de utilizare a produsului şi să aştepţi să funcţioneze. Foloseşte un înălbitor care conţine între 5% şi 9% hipoclorit de sodiu şi amestecă 4 linguriţe de înălbitor cu un litru de apă la temperatura camerei.
Când utilizezi un produs de curăţare din comerţ, urmează instrucţiunile de pe etichetă! Bureţii nu trebuie folosiţi pentru curăţare, deoarece pot adăposti bacterii. Pentru obiectele cu crăpături mici, cum ar fi telecomanda sau tastatura computerului, poţu utiliza un tampon de bumbac înmuiat în dezinfectant şi stors bine. Atenţie! Nu amesteca niciodată detergenţi sau dezinfectanţi cu alte produse de curăţare, cum ar fi amoniacul, deoarece substanţele emanate sunt toxice, recomandă clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Cum îți poluezi casa fără să îți dai seama: Șapte obiceiuri toxice care te afectează mai mult decât crezi
Curăţenia în dormitoare
Petrecerea timpului în pat când eşti bolnav permite germenilor să rămâne pe aşternuturi. Pentru a preveni răspândirea bolii şi pentru a nu te reinfecta, este important să dezinfectezi lenjeria de pat. Cearşafurile şi feţele de pernă trebuie spălate la temperaturi ridicate, deoarece intră în contact cu persoana bolnavă. Nu uita nici de pijamale! Dacă un copil bolnav se culcă cu un animal de pluş, ar trebui să fie curăţat şi acesta.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru a te proteja de boală este să porţi mănuşi de cauciuc atunci când te ocupi de curăţarea rufelor murdare. Păstrează lenjeria de pat departe de faţă şi corp şi pune-o la spălat cât mai curând posibil, odată ce persoana bolnavă se simte puţin mai bine şi nu mai trebuie să stea tot timpul întinsă. Nu uita să dezinfectezi obiectele atinse frecvent, cum ar fi întrerupătoarele, clanţele. Este necesar să faci acest lucru cel puţin o dată pe zi atunci când cineva este bolnav.
Soluţie dezinfectantă pentru suprafeţele din bucătărie
O persoană bolnavă n-ar trebui să se ocupe de pregătirea mâncării pentru alţii pentru a preveni răspândirea germenilor. Uneori, nici spălarea atentă a mâinilor s-ar putea să nu fie suficientă pentru a-i proteja pe ceilalţi.
Spală cu apă fierbinte sau la maşina de spălat vase toate ustensilele şi vasele pe care le-a folosit bolnavul sau înmoaie-le într-o soluţie dezinfectantă. Foloseşte o jumătate de cană de înălbitor la 3,5 litri de apă pentru a face propria soluţie dezinfectantă. Şterge cu aceasta frecvent suprafeţe precum mesele, spătarele scaunelor, mânerele frigiderului, sertarelor şi dulapurilor.
Curăţă riguros suprafeţele din baie
Băile au o mulţime de zone unde se pot găsi germeni care se înmulţesc îndeosebi atunci când cineva este bolnav. Utilizează zilnic un produs de curăţare dezinfectant cu care cureţi toaleta, chiuveta, cada, întrerupătoarele, clanţele, podeaua. Dacă este posibil, foloseşte o baie diferită de cea pe care o foloseşte persoana bolnavă. În caz contrar, pune prosoape destinate doar persoanei bolnave şi schimbă mai des toate prosoapele. Odată ce persoana bolnavă se simte mai bine, aruncă-i periuţa de dinţi şi spală suportul pentru periuţa de dinţi.
CITEȘTE ȘI: Dezinfectantul de mâini are limitele sale: Cât durează efectul acestuia
Aşa menţii livingul curat!
Uneori este greu să închizi o persoană bolnavă într-un dormitor, în special un copil. Prin urmare, pentru a preveni contaminarea tapiţeriei în spaţiile comune de locuit, acoperă mobilierul cu cearşafuri sau pături lavabile. Schimbă-le şi spală-le frecvent.
De asemenea, îndepărtează pernele decorative care nu pot fi spălate cu uşurinţă sau acoperă-le cu feţe de pernă lavabile. Şterge frecvent suprafeţele, cum ar fi măsuţa de cafea, telefoanele, computerele, telecomenzile, întrerupătoarele şi clanţele. Dacă o jucărie a fost folosită pentru a distra persoana bolnavă, aceasta trebuie dezinfectată.
Comentarii: