Dezvăluire SURPRIZĂ a medicilor: Palpitaţiile ar putea fi semnul unei afecţiuni la glanda tiroidă. Specialistii spun ca exista o asociere intre afectiunile glandei tiroide si palpitatii. Asa ca nu trebuie sa trecem cu vederea acest simptom, intrucat se stie ca problemele aparute la nivelul productiei unor hormoni pot cauza simptome care seamana cu cele ale anxietatii, cum ar fi palpitatiile.
Tiroida este o glanda in forma unui fluture, localizata in gat. Ea produce hormoni importanti, cum ar fi tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Insa daca glanda tiroida este hiperactiva ori subactiva, rezultatul poate fi unul care nu poate fi trecut cu vederea: apar anumite consecinte si simptome, iar uneori este implicata si functionarea inimii.
Medicii endocrinologi de la Harvard spun ca aceasta asociere cu muschiul inimii este destul de cunoscuta, insa problemele glandei tiroide sunt adesea trecute cu vederea si nu multa lume stie ca ar putea fi cauze ale palpitatiilor, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Sfaturile expertului: Ce trebuie să mănânci dimineața pentru a avea o glandă tiroidă sănătoasă
De ce trebuie sa avem in vedere glanda tiroida, daca suferim de palpitatii
Cand glanda tiroida produce prea putini hormoni tiroidieni (hipotiroidism), acest lucru poate cauza un ritm cardiac mai scazut, o crestere a valorilor colesterolului, o crestere a volumului de lichid din jurul inimii si insuficienta cardiaca.
Pe de alta parte, cand tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni (hipertiroidism), acest lucru face ca inima sa bata mai repede, ceea ce poate duce la palpitatii ori la batai neregulate ale inimii (fibrilatii atriale).
Expertii americani** spun ca hipertiroidismul sau glanda tiroida hiperactiva poate acea simptome asemanatoare cu cele ale altor probleme de sanatate, asa ca medicului ii va fi dificil sa stabileasca diagnosticul. Tiroida hiperactiva poate cauza aparitia a numeroase semne si simptome, iar printre acestea se afla:
Exista si alte simptome ale hipertiroidismului, pe langa cele de mai sus. Adultii mai in varsta, de pilda, cel mai probabil fie nu au niciun fel de semne si simptome, fie au doar simptome subtile, cum ar fi un ritm cardiac crescut, intoleranta la caldura si tendinta de a obosi in timpul unor activitati obisnuite.
Nu ignora situatiile in care observi ca ai palpitatii la inima si simti ca si cum inima „sare peste o bataie”. Acea senzatie in piept, la nivelul inimii, pe care o ai pot fi, de fapt, palpitatii cauzate de modul deficitar in care glanda tiroida functioneaza. Poti sa percepi, de exemplu, ca inima ta bate diferit (flutter atrial) sau sa ai senzatia ca inima sare peste o bataie sau doua ori poate ai simtit recent ca inima bate prea tare sau prea rapid.
Poti avea astfel de senzatii si la nivelul pieptului sau in puncte de pe corp unde se simte pulsul, cum ar fi in gat (simti ca inima palpita in gat). Palpitatiile sau aceste lovituri usoare in piept pot fi un semn ce arata ca in sistemul tau circula prea multi hormoni tiroidieni (este vorba de hipertiroidism), asa ca este important sa mergi la medic pentru un diagnostic corect.
Retine, deci, ca o glanda tiroida hiperactiva poate cauza numeroase simptome, iar printre ele se afla si palpitatiile (bataile neregulate si/sau neobisnuit de rapide ale inimii). Glanda tiroida si inima sunt strans legate si daca exista un factor care afecteaza unul dintre aceste organe, acel factor il va afecta si pe celalalt.
Asta inseamna ca, atunci cand un pacient este suspectat ca are o afectiune a glandei tiroide ori a fost diagnosticat cu o boala de acest gen, el ar trebui sa fie investigat si pentru afectiuni ale inimii.
CITEȘTE ȘI: Obiceiuri NOCIVE: Deschid calea către bolile la glanda tiroidă
Diagnosticul unei afectiuni a glandei tiroide creste riscul ca pacientul sa dezvolte o problema la nivelul inimii, iar studiile arata ca, in cazul pacientilor cu hipotiroidism, tratamentul cu hormoni tiroidieni ajuta la reducerea acestui risc de boli cardiace.
Cercetarile au mai aratat ca terapia de substitutie hormonala cu hormoni tiroidieni poate fi de ajutor in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica si in cazul pacientilor care au suferit un infarct miocardic.
Cercetatorii subliniaza ca pana si cele mai subtile modificari in ce priveste concentratia hormonilor tiroidieni (cum ar fi cele observate in hipotiroidism si hipertiroidism) ar putea influenta in mod negativ sistemul cardiovascular.