X

Dezvăluiri îngrijorătoare ale medicilor: Efectul ecranelor asupra sănătății

Ne este din ce în ce mai greu să ne imaginăm viața fără unul din multele ecrane pe care le privim zilnic ore în șir.

În ultimele decenii, dar mai ales în ultimii ani, din ce în ce mai multe dispozitive electronice și-au făcut loc în viețile noastre și au devenit indispensabile. De cele mai multe ori, evoluția acestor dispozitive a crescut și numărul de stimuli la care suntem supuși zilnic. Calculatorul sau laptopul de la birou, telefonul inteligent folosit în timpul liber, televizorul de acasă, toate acestea ne bombardează cu informații, lumini și sunete.

Creșterea numărului de jocuri video și rețele sociale a determinat și copiii și adolescenții să petreacă mai mult timp în fața unui ecran. În consecință, avem de-a face cu o creștere constantă a timpului petrecut în fața ecranelor atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu o medie de aproximativ șapte ore pe zi.

Multe studii recente au descoperit o corelație între expunerea prelungită la dispozitive multimedia și problemele de sănătate în rândul copiilor, potrivit doc.ro. Printre problemele de sănătate se numără: dereglările sistemelor endocrine, cardiovasculare și neurologice, precum și dereglări ale vederii și posturii.

Efectele ecranelor asupra sistemului endocrin

Lumina ecranelor afectează secreția melatoninei

Melatonina este un hormon care reglează ciclul somn-veghe, produs mai ales de glanda pineală. Atunci când folosim telefonul mobil inteligent sau ne uităm la TV înainte de culcare, vom adormi mai greu.

Din această cauză, multe telefoane inteligente oferă acum opțiunea de a filtra lumina emisă și de a reduce undele albastre de lumină. Acest lucru ajută doar parțial, deoarece creierul este încă stimulat de informația de pe telefon pentru a se putea relaxa și iniția procesul de somn. Dereglările de somn vor conduce inevitabil la oboseală cronică și sunt considerate o cauză indirectă a afecțiunilor sistemului imunitar.

CITESTE SI: Telefonul mobil, interzis în bucătărie! La ce riscuri te expui

Un alt efect al folosirii îndelungate a dispozitivelor multimedia este scăderea cortizolului

Cortizolul este un hormon care ajută organismul să funcționeze în situații de stres major, prin creșterea nivelului de zahăr din sânge și reducerea răspunsului sistemului imunitar. Studiile au demonstrat că un consum de media mai mare de 3 ore pe zi scade nivelul cortizolului în sânge, deci corpul pierde abilitatea de a răspunde situațiilor stresante.

Și producția de insulină este afectată de expunerea îndelungată la ecrane

Un studiu1 recent a descoperit o legătură între consumul de media și rezistența corpului la insulină. Copiii care au fost expuși la ecrane mai mult de 3 ore pe zi au avut rezistență la insulină cu 10% mai ridicată decât grupul de control, plus o cantitate mai mare de țesut adipos (grăsime). Astfel, reducerea timpului petrecut în fața ecranelor ar putea acționa ca o metodă de prevenire a diabetului de tip 2, mai ales în cazul copiilor.

Expunerea le dispozitive multimedia și bolile cardiovasculare

Statul în fața calculatorului, a televizorului sau cu telefonul inteligent în mână ne condamnă la un obicei nesănătos: sedentarismul. Sedentarismul este asociat cu scăderea răspunsului imunitar și creșterea gradului de obezitate. Mai ales că mulți dintre noi ne luăm gustările în fața televizorului, uitând să ne mai oprim din mâncat.

Mai multe studii au descoperit că timpul petrecut jucând jocuri video pe calculator este legat de o creștere a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol rău LDL în sânge și de micșorarea arterelor din jurul ochilor. Acesta din urmă este un fenomen folosit de specialiști ca indicator al riscului de boli cardiovasculare.

Impactul ecranelor asupra vederii

Statul ore în șir în fața ecranelor provoacă oboseala ochilor și deteriorarea acuității vizuale. Sunt afectate atât abilitățile de focalizare ale ochiului, cât și capacitatea de concentrare. Privitul către telefonul inteligent, mai ales, poate provoca dureri de cap, dureri de gât și de umeri.

Câteva dintre cele mai comune simptome care apar după perioade prelungite în fața ecranelor sunt uscăciunea ochilor și miopia. Este foarte important să ne adaptăm mediului de lucru cu ochelari speciali și reglarea iluminatului ecranelor. De asemenea, este foarte important să facem pauze dese de la computer, pentru a ne menține sănătatea și spori capacitatea vizuală.

CITEȘTE ȘI: Telefonul mobil îți îmbătrânește pielea, avertizează specialiștii!

Cum ni se schimbă postura din cauza dispozitivelor inteligente

Statul așezat timp îndelungat, în special în fața dispozitivelor multimedia, poate afecta negativ postura. Indiferent că este vorba de calculator, televizor sau telefon inteligent, toate acestea provoacă dureri de gât și umeri, dureri articulare și pot chiar duce la dezvoltarea scoliozei precoce. Utilizarea îndelungată a dispozitivelor tactile (telefon, tabletă), a tastaturii și a mouse-ului poate provoca încordarea mușchilor și poate duce la durere și inflamație la nivelul brațelor, mâinilor și încheieturilor.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro