Celebrul pictor spaniol Francisco Goya a suferit de o boală misterioasă pe când avea 46 de ani, în urma căreia și-a pierdut auzul, iar o echipă de experți de la Școala de medicină a Universității din Maryland, SUA, a ajuns la concluzia că artistul plastic ar fi avut o boală autoimună denumită sindromul Susac, conform unui studiu publicat de Live Science.
Boala lui Goya a rămas fără un diagnostic clar, deși unii experți au emis diverse ipoteze, printre care meningita bacteriană, sifilisul sau chiar o posibilă intoxicație cu plumb rezultată în urma lucrului cu vopsele.
Într-o nouă analiză, Dr. Ronna Hertzano, chirurg și expertă ORL de la Școala de medicină a Universității din Maryland, susține că Francisco Goya ar fi suferit de sindromul Susac — o maladie autoimună rară în care sistemul imunitar al pacientului atacă vasele de sânge din creier, retină și urechea internă. Printre simptome se numără dureri puternice de cap, dificultăți de concentrare, probleme psihiatrice și pierderea vederii, echilibrului și auzului.
Cercetătorii au aflat CE le LIPSEȘTE copiilor născuţi prin cezariană
Cum să alegem PARFUMUL potrivit
Diagnosticarea bolii de care a suferit Goya a fost o provocare pentru că, în cazul său, „nu dispunem de însemnări scrise de la medicii care l-au examinat”, a precizat Hertzano. Cu toate acestea, Goya „s-a confruntat cu o constelație de simptome” care oferă indicii cu privire la natura diagnosticului, a adăugat ea, citează Agerpres.
Sindromul Susac explică toate simptomele suferite de pictor și poate să-i lase pe pacienți suferind de surditate permanentă, conform lui Hertzano.
Modelul INEDIT de blugi lansat de o firmă americană. Preţul unei perechi este de aproape 2000 RON
SURPRINZĂTOR! Ce ascund de fapt bărbaţii care poartă barbă / STUDIU
Deși sifilisul, meningita bacteriană sau intoxicația cu plumb pot explica simptomele suferite de Goya, în secolul XVIII, pacienții cu astfel de afecțiuni nu-și reveneau așa cum a făcut-o pictorul. Pacienții cu astfel de probleme de sănătate sufereau aproape întotdeauna complicații grave.
Diagnosticul pus de Dr. Hertzano nu este însă unul definitiv. „Nu putem face mai mult de speculații”, a adăugat ea.
Cum readuci pasiunea în cuplu și după ce ai copii
Cum arată fiica lui Steve Jobs. Motivul pentru care tatăl ei NU a vrut să o recunoască
Dacă Goya ar fi trăit în zilele noastre, el ar fi putut primi tratament pentru această boală și chiar și așa tot ar fi existat riscul să-și piardă auzul, a precizat Dr. Hertzano.