NUTRITIE

DIETA IDEALĂ, recomandată de toți nutriționiștii: varza, conopida și broccoli stau la baza ei

Foto: Pinterest.com

Varza, conopida si broccoli sunt niste legume miraculoase, indicate atat in preventie, cat si in tratamentul diferitelor boli, motiv pentru care nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra saptamanala. Actiunea lor asupra intregului organism le face sa fie preferate in majoritatea dietelor, fie ele pentru slabire sau doar pentru mentinerea starii de sanatate a organismului.

Sunt legume sarace in calorii (in jur de 30 kcal/100g), fiind deosebit de utile in dieta, avand o valoare calorica foarte scazuta, fiind considerate chiar legume cu “calorii negative”, necesitand asadar mai multa energie pentru procesarea lor decat contin ele de fapt.

In acelasi timp insa, sunt bogate in vitamine si saruri minerale precum vitamina A, C, K, complexul B, fier, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, iod sau sulf, dar si in substante complexe precum antioxidanti, luteina sau fibre alimentare.

Cea mai sănătoasă rețetă: Negresă de ciocolată cu ZUCCHINI. Fără lactate, fără ulei/ LOW-CARB

Toate cele trei legume de sezon reprezinta un bun detoxifiant natural, ajutand la eliminarea acidului uric. Sunt indicate astfel la tratarea sau prevenirea bolilor reumatismale precum guta.

Foto: Pinterest.com

Am enumerat mai sus doar câteva dintre proprietățile acestor legume de sezon din familia cruciferelor.

Alte beneficii ale consumului legumelor crucifere

De asemenea, un alt beneficiu important in urma consumului de varza, conopida sau broccoli este reprezentat de faptul ca previn cancerul mamar, de colon si de prostata printr-un continut ridicat de antioxidanti, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, previn cancerul de colon prin scaderea LDL (colesterolul rau) si printr-un aport ridicat de fibre alimentare. Un alt efect asupra tractului digestiv este preventia constipatiei si reglarea tranzitului intestinal, explicata tot prin aportul important de fibre.

TETRAZZINI, tradiționalul tort italienesc de paste / REȚETE SIMPLE

Alimentele care interacționează cu medicamentele

Chilli con carne, rețeta preferată a lui Barack Obama / REȚETE SIMPLE

Previn si trateaza avitaminozele, precum scorbutul (deficitul de vitamina C). Prin consumul vitaminei C din aceste legume se poate realiza profilaxia sau tratamentul episoadelor de infectii respiratorii precum gripa sau raceala, printr-un ridicat efect imunostimulator. De aceea, toamna sau primavara, cand organismul nostru este supus trecerii de la un sezon la altul, este foarte important sa ne protejam, inclusiv prin consumul unor astfel de legume.

Foto: Pinterest.com

Datorita aportului de sulf, cruciferele ajuta la prevenirea sau vindecarea infectiilor microbiene. Ranile se vor cicatriza mai usor, sulful fiind un bun antiseptic, antimicrobian si cicatrizant.

Știți din ce sunt făcute? De ce NU veți mai mânca niciodată JELEURI!

Ce sos este MAI NOCIV decât un burger /STUDIU

Ți-e poftă de zahăr și pâine? Nutriționiștii indică vinovatul…

Antioxidantii continuti, precum β-carotenul, pot preveni aparitia bolilor oculare precum cataracta si degenerescenta maculara. De asemenea, datorita consumului de antioxidanti se produce si neutralizarea radicalilor liberi de la suprafata pielii, ajutand astfel la mentinerea unei pieli sanatoase, hidratate si tinere.

Prin aportul de calciu si fosfor, cruciferele ajuta la o mai buna mobilitate a sistemului osteo-articular si la o intarziere in aparitia osteoporozei la femeile aflate la menopauza.

DE CE doar peștele se poate mânca CRUD, nu și carnea de PUI / VIDEO

Crezi că lichidul roşiatic din pungile de carne este sânge? Greșești!

Aceste legume contin iod, ajutand astfel la prevenirea si tratarea patologiei tiroidiene.

Sunt foarte indicate pentru a fi consumate in profilaxia anemiei feriprive prin ingestia de fier, acesta fiind o componenta importanta a sangelui.

Aportul de vitamine din complexul B ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. De asemenea, ajuta la prevenirea dementei de orice tip, inclusiv a bolii Alzheimer.

A slăbit 32 de kilograme! Ce DIETĂ a ținut Cătălin Crișan

Cum poţi păcăli foamea: Trucurile prin care să te simţi sătul când ţii dietă

Cum îți transformi preparatele de acasă în BOMBE CULINARE. Iată ce NU trebuie să adaugi niciodată

Ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin prezenta intr-un raport adecvat al sodiului si a potasiului. Previn astfel aparitia bolilor cardiovasculare de tipul infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral.

Modalități de preparare

Si daca nu stiati, varza, conopida sau broccoli nu isi pierd din valoarea nutritiva nici macar dupa procesare (fierbere sau murare).

In urma murarii, varza capata noi proprietati, ajutand la imbogatirea florei normale a tractului digestiv, necesara mai ales in cazul dereglarilor aparute in urma consumului inadecvat de antibiotice. In afara acestui efect, bacteriile care fermenteaza varza elibereaza acid lactic, cu efect benefic in atenuarea durerilor musculare.

Iată mai jos câteva idei de preparare:

Varză călită cu carne afumată Foto: Pinterest.com
Caserolă cu broccoli, conopidă și brânză Foto: Pinterest.com
Supă cremă de broccoli Foto: Pinterest.com
Sarmale la cuptor Foto: Pinterest.com

Comentarii: