Studiile recente confirma ca dietele bogate in grasimi sanatoase si sarace in carbohidrati sunt mai eficiente decat cele care elimina complet grasimile de orice tip. Iar grasimile mononesaturate sanatoase, cum sunt cele din oua, avocado, nuci si peste ne satura mai mult, fiindca sunt procesate mai greu de organism.
O gustare sau un antreu destul de popular la romani, ouale umplute sunt o sursa sanatoasa de grasimi si proteine, daca sunt preparate corect. Fierbe ouale tari, apoi amesteca galbenusul cu iaurt degresat si putin mustar de calitate. NU folosi maioneza, ulei sau smantana grasa, recomandă doc.ro!
Avocado, principalul ingredient care sta la baza guacamole, este compus din 75% grasimi sanatoase. Mare parte dintre acestea sunt grasimi mononesaturate, legate de favorizarea slabirii in zona abdominala. Pe langa avocado, mai poti adauga in guacamole si putin usturoi, rosii tocate, ceapa sau putin suc de lime.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul verde, ideal pentru dietă și sănătate. Cu o condiție esențială!
O mana sau o jumatate de cana de mix de nuci este o gustare excelenta. iar ca sa faci lucrurile si mai interesante, incearca reteta noastra de nuci coapte si condimentate. Sunt o sursa excelenta de grasimi si te satura suficient cat pentru 3-4 ore.
Amesteca 2 linguri de nuci, 2 linguri de migdale, 2 linguri de alune si 2 de caju, toate crude, impreuna cu 2 linguri de suc de portocale sau de lamaie, jumatate de lingurita de boia dulce si un varf de lingurita de piper, apoi pune totul la cuptor la 180 de grade timp de 5 minute.
Iaurtul este una dintre cele mai usoare si mai la indemana gustari, iar iaurtul grecesc este o sursa excelenta de grasimi sanatoase. Daca ti se pare ca fulgii de ovaz nu au gust, il poti combina cu un mix de seminte de chia, in, susan, dovleac.
Nu mai este un secret ca maslinele si uleiul de masline extravirgin sunt sanatoase. Poti rontai cateva masline simple sau poti face o pasta pe care sa o combini cu 2-3 biscuiti sau paine prajita integrala. Foloseste masline kalamata, care sunt putin mai aromate, si adauga putin rozmarin, oregano, sau usturoi.
CITEȘTE ȘI: Paste la dietă? Rețeta recomandată de specialiști
• Uleiul de masline – Stropeste usor feliile de paine cu ulei, in locul untului. Soteaza legumele in ulei de masline si cu usturoi pentru a le da un plus de savoare. Taie cartofii proaspeti, amesteca-i cu un strop de ulei si da-i la cuptorul incins, pentru a obtine o varianta mai sanatoasa a cartofilor prajiti.
• Nucile: migdalele, nucile romanesti, nucile pecan, arahidele – Mananca-le crude, ca o gustare sanatoasa, inlocuind astfel chipsurile sau covrigeii. Le poti macina sau marunti si apoi le poti folosi pentru a crea o crusta, dand un file de pastrav prin nuci macinate, apoi soteaza-l in putin ulei de canola. Evita nucile si alunele prajite in ulei, cu sare.
• Semintele de in sau semintele de canepa (bogate in acid alfa-linoileic) – Semintele de in se strica usor, asa ca e bine sa le cumperi proaspete si sa le tii la frigider. Amesteca-le in salate, supe, tocanite sau preparate la cuptor.
CITEȘTE ȘI: Dieta în funcție de TEMEPERAMENT
• Avocado – Invata sa alegi avocado care este tare la atingere. Atunci cand fructul cedeaza cand il apesi usor, este copt. Daca ti se pare ca e ca un terci, este prea copt. Adauga avocado tocat sau feliat in salate, foloseste-l pentru a inlocui maioneza in sandvisurile tale preferate sau amesteca-l in smoothie-urile care iti plac.