X

DIFERENȚA dintre intoleranța la lactoză și alergia la proteina din lapte

Diaree, varsaturi, dureri abdominale: acestea sunt simptomele care, daca se repeta dupa ce bebelusul a baut lapte, pot indica o intoleranta la lactoza sau o alergie la proteina din lapte de vaca.

CITEȘTE ȘI: Alimentele de sezon care combat ALERGIILE de toamnă

Daca manifestarile sunt similare, cum stie o mamica sa faca diferenta intre cele doua probleme medicale? Afla de la specialist cum sa le deosebesti si ce solutii ai pentru copilul tau.

Ce este intoleranța la lactoză?

Cu totii stim ca laptele este esential in alimentatia copilului. El ajuta organismul in cresterea si dezvoltarea unui sistem osos sanatos. Insa nu toti copiii se impaca la fel de bine cu el. Daca si bebelusul tau da semne ca nu-l poate digera, trebuie sa consulti medicul. Pe scurt: imposibilitatea organismului de a digera un glucid din lapte, scrie everydayhealth.com.

• Este mai evidenta clinic, mai usor de diagnosticat.

• Copiii pot consuma partial produse lactate.

Lactoza este un dizaharid din lapte care este digerata cu ajutorul unei enzime numita lactaza. Daca organismul nu are suficienta lactaza, atunci laptele nu poate fi digerat cum trebuie si provoaca balonari, varsaturi, diaree (scaune acide, explozive) si dureri.

Exista doua forme de intoleranta la lactoza:

Primara (genetica) – prin teste de laborator se stabileste diagnosticul, dar este extrem de rara. Nu se vindeca. Manifestarile clinice sunt precoce: imediat ce bebelusul primeste lapte, varsa, are sau nu diaree si nu creste in greutate chiar daca primeste cantitati corespunzatoare de lapte.

CITEȘTE ȘI: Cura cu DROJDIE DE BERE, dieta recomandată în sezonul rece. Află de ce!

Secundara (dobandita) – este mai frecventa si apare, de regula, in urma unor episoade postdiareice. Nu este bine sa lasi copilul s-o manifeste, ci sa-l protejezi, utilizand laptele fara lactoza. Tratamentul este strict dietetic. S-a observat ca la unele persoane aceasta intoleranta s-a vindecat de la sine, pe parcursul vietii, prin refacerea mucoasei.

Ce este alergia la proteina din lapte?

Pe scurt, alergia la proteina din lapte este reactie imunologica la o proteina din lapte pe care o considera corp strain si pentru care organismul produce anticorpi.

• Alergia la proteina din laptele de vaca priveste in primul rand copilul alimentat artificial.

• Nu este atat de evidenta clinic, ea putand fi diagnosticata doar printr-un test serologic specific prin care punem in evidenta existenta anticorpilor la aceste proteine din lapte.

CITEȘTE ȘI: NU e de joacă! SLIME, pasta gelatinoasă provoacă alergii!

• Aceasta alergie la proteina din laptele de vaca este un alt tip de intoleranta, tot la un component al acestui aliment.

• Poate avea si simptome cutanate, urticariene. Cea mai tipica manifestare la sugarul mic este aparitia unei eruptii in jurul gurii, dar altor bebelusi le pot aparea bubite pe tot corpul. De asemenea, mai rar pot exista si manifestari respiratorii astmatiform.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro