X

E mai dificil decât pare: Cum să fierbi ouăle ca un bucătar adevărat

Sa fierbi un ou pare sa fie cel mai simplu lucru pe care il poti face in bucatarie, insa un chef din SUA considera ca nu e chiar asa. Mai ales atunci cand vrei sa obtii un ou moale, care sa arate ca in cartile de bucate.

De ce nu este asa de usor? In primul rand, pentru ca oul este alcatuit din doua parti, albus si galbenus, care reactioneaza diferit la temperaturi diferite. Potrivit stiintei insa, exista o metoda care nu da gres.

CITEȘTE ȘI: Cojile de ouă NU trebuie aruncate: Patru întrebuinţări în bucătărie

Chef J. Kenji López-Alt explica in cartea sa de bucate “The Food Lab: Better Home Cooking Through Science” ca temperatura ideala pentru albusuri este de 82 grade Celsius – doar asa proteinele continute solidifica intr-un albus ferm, dar moale la atingere.

Cand vine vorba de galbenusuri insa, temperatura ideala este cu 10 grade mai mica. Asa ca, el propune urmatoarea metoda: pune ouale in apa care fierbe, lasa-le 30 de secunde, apoi adauga putina gheata ca sa scazi temperatura. Lasa apa sa ajunga din nou la temperatura de fierbere si mai gateste-le 11 minute la 88 grade Celsius. Delicios, spune el, potrivit foodstory.stirileprotv.ro.

Desigur, metoda lui este cam pretentioasa. Daca nu ai timp si rabdare sa o incerci, iata o metoda mai simpla sa fierbi ouale perfect de fiecare data:

1. Pune ouale intr-o oala cu apa rece.
2. Pune oala pe aragaz, la foc mare.
3. Cand apa fierbe bine, opreste aragazul si acoper-o cu un capac.
4. In functie de cum iti doresti sa iasa ouale, stai cu ochii pe ceas.

Pentru oua moi, lasa-le sa stea 4 minute.
Pentru oua mai ferme, dar totusi cu interiorul moale, lasa-le 6 minute.
Pentru oua tari, lasa-le 10 minute in apa.

5. Cand sunt gata, scoate-le din oala cu o lingura si pune-le in apa rece.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii ne lămuresc în sfârşit: Câte ouă avem voie să consumăm într-o zi

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro