Iarna, mulți oameni simt că au nevoie de mai mult somn. În zilele friguroase, să te dai jos din pat dimineața poate fi o adevărată provocare.
Expunerea redusă la lumina soarelui, temperaturile mai scăzute, zilele mai scurte și nopțile mai lungi, schimbările în obiceiurile alimentare, mai puțină activitate fizică, toate acestea ne fac să fim mai obosiți și mai somnoroși decât de obicei în timpul iernii.
Însă adulții au nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe noapte, iar dormitul în exces poate duce la multe probleme de sănătate, amintesc experții de la The Health Site.
CITEȘTE ȘI: Scârbos, dar sănătos! Oamenii de știință explică de ce salivarea în timpul somnului este un semn bun
Iată ce se va întâmpla cu organismul tău dacă dormi mai mult de 8 ore:
Potrivit The Health Site, hipersomnia afectează producția anumitor neurotransmițători din creier, inclusiv a serotoninei, făcându-te mai predispus la dureri de cap a doua zi.
Prea mult somn poate provoca dureri de spate dimineața, exacerbând problemele coloanei vertebrale. Rigiditate, reducerea fluxului de sânge în organism, oboseală musculară – acestea sunt câteva dintre nemulțumirile atunci când dormi mai mult de 8 ore.
Prea mult somn, precum și somnul insuficient, poate duce la creșterea în greutate. Cercetările arată că persoanele care dorm mai mult de opt ore în fiecare noapte sunt mai predispuse la obezitate decât cele care dorm între șapte și opt ore.
Cercetătorii au descoperit că dormitul de opt ore în fiecare noapte este puternic asociat cu creșterea nivelului de proteină C reactivă (CRP), un marker inflamator cheie legat de bolile de inimă. Se știe, de exemplu, că femeile care preferă să doarmă între 9 și 11 ore pe zi sunt mai predispuse la boli coronariene.
Un somn adecvat este important atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Atât insomnia, cât și hipersomnia (somnolență excesivă) sunt simptome cunoscute ale depresiei. La persoanele cu depresie preexistentă, dormitul mai mult de 8 ore poate agrava simptomele disfuncționale