Două simptome care pot arăta că suferi de deficit de zinc. Administrarea unor doze adecvate de zinc sprijină funcționarea unui număr de țesuturi și organe din organism, starea generală de sănătate și sistemul imunitar.
Oligoelementul valoros nu este sintetizat de sine stătător în organism, ceea ce face necesar aportul său prin intermediul alimentelor sau al suplimentelor nutritive. Consumul de alimente bogate în zinc poate asigura aportul adecvat al mineralului în dozele zilnice necesare, dacă, bineînțeles, pacientul știe că suferă de carență de zinc.
Ca și în cazul carenței altor vitamine și minerale, există simptome care indică cel mai clar o deficiență de zinc. Recunoașterea acestor simptome, precum și cunoașterea alimentelor care sunt cele mai bogate în zinc, vă va ajuta să le includeți în meniul dumneavoastră în timp util, înainte de a ajunge la consecințele unei carențe prelungite.
Printre primele simptome ale deficienței de zinc se numără pierderea poftei de mâncare, căderea părului, creșterea și dezvoltarea întârziată la copiii mici și sugari, lenevire, modificări ale gustului și mirosului.
Cu toate acestea, aceste simptome sunt foarte frecvente și nu sunt tipice și caracteristice doar deficienței de zinc, astfel încât rareori pot direcționa imediat pacientul sau medicul său pentru a monitoriza nivelurile mineralului în organism. Există simptome mai tangibile care sunt mai ușor de asociat cu deficiența de zinc.
Iritațiile pielii , vindecarea dificilă a rănilor, acneea la o vârstă la care ar fi trebuit să uitați de coșurile tinereții, erupțiile și problemele de piele, precum și căderea „peticită” a părului, pot indica cu ușurință medicului o deficiență de zinc.
Erupțiile și modificările cutanate sunt cele mai proeminente la copiii cu deficit de zinc. Acestea sunt extrem de tipice – o erupție cutanată în jurul ochilor, nasului, gurii și fesei, căderea părului, combinată cu diaree.
Oricine se poate îmbolnăvi de gripă și poate avea perioade de disconfort temporar cauzate de răceli și viruși, dar dacă perioadele de disconfort sunt mult mai frecvente și mai lungi decât de obicei, este timpul să vă monitorizați nivelul de vitamine și minerale .
Problemele sistemului imunitar sunt cele mai frecvente la pacienții care suferă de deficiențe de zinc, magneziu, vitamina D și vitamina C.
Un test rapid vă poate dezvălui dacă trebuie să vă revizuiți meniul zilnic și să includeți în el mai multe alimente bogate în zinc pentru a face față deficienței și a vă bucura de o sănătate bună și stabilă. În urma mai multor studii , oamenii de știință au dovedit că aportul de zinc în timpul bolilor virale reduce durata bolii.
O revizuire sistematică și o meta-analiză din 2021 a 28 de studii controlate randomizate la pacienții cu infecții virale ale tractului respirator a constatat că pastilele de zinc au redus durata bolii cu 2 zile. Dacă sunteți bolnav pentru o perioadă lungă de timp, verificați dacă suferiți de o deficiență de zinc.
Vorbind de un aport adecvat de zinc, este important să cunoaștem alimentele care asigură organismului doze generoase de mineral, deoarece acesta nu este sintetizat în organism.
Printre cele mai valoroase surse de zinc se numără:
Rețineți însă că zincul din carne și fructe de mare, adică de origine animală, și cel de origine vegetală nu sunt absorbite în mod egal. Zincul de origine animală este absorbit mult mai complet.
Absorbția zincului din mesele mixte sau din dietele care conțin o combinație de surse de zinc de origine animală și vegetală este mai mică decât din mesele care conțin numai alimente de origine animală bogate în zinc.
CITEȘTE ȘI: Cum să-ţi asiguri porția necesară de zinc, mineralul care întărește imunitatea și reduce inflamațiile
Altfel spus, dacă suferiți de o deficiență de zinc, ați dovedit-o prin cercetări și aveți simptome clare și pronunțate de deficit de zinc, cel mai bine este să mizați pe mâncărurile locale pentru a obține rapid și fără probleme cantitățile necesare de zinc și pentru a vă menține sănătatea și a vă îmbunătăți starea de sănătate în care vă aflați, potrivit actualno.com.
În acest caz, vă puteți baza și pe ajutorul suplimentelor alimentare, dar după ce vă consultați medicul.