Tu ce folosești de obicei la aluat: drojdie uscată sau proaspătă? Unele gospodine preferă drojdia uscată pentru că are termen mare de valabilitate, altele preferă drojdia proaspătă pentru că dă o aromă mult mai bună cozonacilor sau pâinii.
Teoria spune că nu există nicio diferență între drojdia uscată și cea proaspătă. Practica este cu totul altceva. Între cele două există totuși mici diferențe subtile.
Pentru început, trebuie să reții că drojdia este un organism viu care are nevoie de zahăr, aer și căldură pentru a dospi și pentru a fermenta. Dacă nu găsește zahăr, drojdia folosește amidonul din făină pentru aluatul de pâine, de exemplu.
Drojdia uscată nu este mai bună decât cea proaspătă. Dacă respecți indicațiile de pe pachet și timpii de așteptare, cele două trebuie să aibă același rezultat, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Drojdia proaspătă, pro și contra
Multe gospodine consideră că drojdia proaspătă dă o aromă și un gust mult mai bun la aluatul de cozonaci, colaci sau pâine. Ea acționează rapid, poți face maiaua în câteva minute și face aluatul mai pufos.
Singurul dezavantaj este că drojdia proaspătă are un termen de valabilitate foarte mic.
Drojdia uscată, pro și contra
Spre deosebire de drojdia proaspătă, pliculețele cu drojdie uscată pot fi ținute mai multe luni în sertare, deoarece au un termen lung de valabilitate. Unele rețete necesită ca drojdia uscată să fie rehidratată cu apă sau lapte cald, altele folosesc drojdia uscată ca atare, care se adaugă direct în ingredientele uscate, așa cum sunt rețetele de pâine la mașina de pâine.
Drept argumente contra, multe gospodine spun că aluatul făcut cu drojdie uscată crește mai greu și nici nu are aroma îmbietoare pe care o are aluatul cu drojdie proaspătă.
De ce pliculețele de drojdie uscată au 7 grame?
Dacă ai observat, majoritatea pliculețelor de drojdie uscată au doar 7 grame, deoarece un plic de 7 grame poate fi folosit în loc de un cub de 25 de grame de drojdie proaspătă.
Dar depinde și de rețetă, de aceea, este bine să calculezi singură echivalentul, conform tabelului de mai jos.
CITEȘTE ȘI: Cozonac fără frământare: Delicios și ușor de preparat/ REȚETĂ
Iată și un tabel cu cantitățile echivalente, în funcție de tipul de drojdie
Drojdie proaspătă Drojdie uscată Drojdie uscată instant
3g 1.5g 1g
6g 3g 2g
10g 4g 3g
12g 6g 4g
17g 7g 5g
34g 14g 10g
68g 28g 20g
În general, cantitatea de drojdie proaspătă trebuie să reprezinte 1-2% din cantitatea aluatului. Dacă folosești prea multă drojdie, aceasta va dospi și va umfla mult aluatul, dar la coacere acesta își va pierde tot aerul și consistența pufoasă și se va lăsa.
Comentarii: