Chiar dacă te-ai obişnuit cu dulceţurile sau gemurile clasice, cum sunt cele de zmeură, de prune, de gutui, de pere etc., nu ar strica să încerci şi unele mai speciale, nu atât de comune ca și cele menționate, dar extrem de delicioase și cu mai multe întrebuințări.
CITEȘTE ȘI: Cum putem folosi dovleacul pentru un plus de gust? Simplu: Dulceață din dovleac copt
Dulceața care nu trebuie să-ți lipsească din colecție
Ingrediente:
– 1,5 kg pepene galben (fără coajă şi fără sâmburi),
– 700gr zahăr,
– zeama de la o lămâie,
– 2 linguri de sare grunjoasă,
– 1 linguriţă de pectină.
CITEȘTE ȘI: Dulceața de zmeură ca la mama acasă
Dulceața care nu trebuie să-ți lipsească din colecție
Mod de preparare:
Spălăm şi tăiem pepenele pe jumătate şi cu o linguriţă scoatem sâmburii din mijloc, apoi tăiem felii, îndepărtăm coaja şi tăiem cubuleţe.
Punem pepenele în blender timp de 20-30 sec. până se face pastă.
Turnăm pasta de pepene într-un vas, adăugăm zahărul, sarea şi zeama de lămâie şi amestecăm. Punem pe foc şi lăsăm să fiarbă timp de ~50 min. Când începe să fiarbă îndepărtăm cu o paletă spuma formată. Amestecăm din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Turnăm gemul obţinut în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Comentarii: