NUTRITIE

După ce criterii ne ghidăm când alegem orezul pentru un preparat

Orezul este unul dintre cele mai importante ingrediente folosite în majoritatea culturilor lumii.

În ultimii ani, au apărut pe piață formule comerciale de orez prefiert, care reprezintă un procedeu termic de tratare a orezului pentru a-i îmbunătăți calitatea nutriţională.

CITEȘTE ȘI: Secretul unui orez delicios: Ce să adaugi în preparat pentru un gust desăvârșit

După ce criterii ne ghidăm când alegem orezul pentru un preparat

Acest procedeu se poate aplica oricărui soi de orez, rafinat sau nu.

În urma acestui procedeu, o mare parte din nutrienții din bobul de orez „migrează” înspre interior și riscă mai puțin să fie distruși la gătit.

Cu alte cuvinte, când citim „prefiert” nu este vorba de un soi de orez, putem întâlni orez Basmati prefiert, orez Thai prefiert sau orez Jasmine prefiert.

După ce criterii ne ghidăm când alegem orezul pentru un preparat

Din punct de vedere nutritional, opțiunea ideală rămâne orezul cât mai puțin rafinat, adică închis la culoare, integral.

Criteriul de selecție a unui soi de orez pentru un anume tip de preparat sau de rețetă este legat de structura și compoziția bobului.

Mai exact, alegem ce orez folosim în funcție de felul în care din bob se eliberează amidonul: orezul cu bob lung eliberează mai puțin amidon și boabele tind să se lipească între ele foarte puțin.

În timp ce orezul mat și cu bob rotund tinde să se compacteze și să devină mai cremos.

Comercial, acest tip de orez cu mult amidon este denumit uneori „glutinos”.

Cuvântul poate induce în eroare, deoarece nu are legătură cu glutenul, pe care nici un tip de orez nu îl conține.

CITEȘTE ȘI: Gastroenterolog: Iată cum să ameliorezi rapid și sigur crampele stomacale

În ceea ce privește tehnicile de gătire a orezului, acestea fac parte dintr-un adevărat abc al oricărei gastronomii. Fiecare tip de orez reprezintă o bază pentru a construi un anumit preparat.

Cunoscând criteriul de selecție al orezului, vom putea prepara mult mai simplu rețete gustoase și sănătoase, iar gătitul va deveni mai ușor.

Comentarii: