X

Durere de cap persistentă: Afecțiunile care au la bază acest simptom

Durere de cap persistentă: Afecțiunile care au la bază acest simptom. O durere de cap care persistă timp îndelungat poate avea la bază mai multe afecțiuni. Deși analgezicele pot ameliora o durere de cap la tâmple, folosirea excesivă a medicamentelor, ca urmare a episoadelor recurente, poate duce la complicații.

Durere de cap persistentă: Afecțiunile care au la bază acest simptom

Deși uneori o astfel de durere poate apărea din cauza stresului, deshidratării sau chiar lipsei somnului și epuizării psihice, în unele cazuri poate indica și prezența unei patologii, arată adevarul.ro. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care dau dureri de cap în zona tâmplelor:

Cefaleea de tensiune și migrenă

Cefaleea de tensiune se traduce printr-o durere de cap la tâmple, în special, bilaterală, iar alături de migrenă, care însă are un potențial mult mai violent, poate apărea din mai multe cauze. Spre exemplu, aceste tipuri de cefalee sunt foarte frecvente la persoanele cu oboseală cronică și care au probleme cu somnul. Deficitul de vitamina B12 și vitamina D este, de asemenea, observat la persoanele cu astfel de dureri.

CITEȘTE ȘI: Durere de cap, răceală sau febră? Medicamentele care nu trebuie să îți lipsească din casă

Cefaleea cervicogenă

Cefaleea cervicogenă se asociază unei patologii care interesează regiunea cervicală a coloanei, în special vertebrele C2-C3. Tumorile, fracturile și infecțiile, artrita reumatoidă și leziunile la acest nivel pot duce, printre altele, la cefalee cervicogenă. Aceasta se agravează, arată sursa citată, în momentul mișcării gâtului. Uneori, durerea se resimte și la nivel ocular.

Arterita temporală (arterita cranială Horton)

O alta cauză care apare în special în rândul persoanelor în vârstă și care este deseori confundată cu migrena este arterita temporală. Durerea este intensă, deseori apare la nivelul ambelor tâmple, insa, spre deosebire de durerea din migrenă, tâmplele pot deveni chiar dureroase la atingere. Durerea este pulsatorie și poate avea complicații semnificative, cum ar fi accidentul vascular cerebral și chiar orbirea. Conform specialiștilor, arterita temporală poate da durere și la nivelul maxilarului, în special in timpul masticației.

Sinuzita și probleme la nivelul sinusurilor

Deși nu este specifică sinuzitei, de multe ori durerea de cap însoțește această afecțiune. Mai mult decât atât, senzația de durere de cap se datoreazî congestiei faciale. Durerea de cap la tâmple apare în momentul in care are loc inflamația sinusurilor sfenoidale, care se găsesc la nivelul tâmplelor. Dacă se intervine corect și este tratată afecțiunea de bază, durerea începe să scadă în intensitate.

Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este o altă afecțiune care duce duerea la paroxism, de-a lungul zilei. Deși sunt de scurtă durată și frecvent sunt descrise ca senzații de înjunghiere, fulgerătoare, acest tip de durere de cap poate interfera în mod violent cu calitatea vietii pacientului.

Patologiile oculare, o altă cauză

Cîteva dintre patologiile oculare care pot provoca o astfel de durere de cap sunt: glaucomul, uveita, conjunctivita, hipermitropie, miopie, astigmatism.

Cu toate acestea, vor exista și alte simptome, mult mai relevante decât acest tip de cefalee. Alte afecțiuni și condiții medicale care pot provoca astfel de dureri sunt: le urechii (prezența dopului de cerumen, otită); meningită, leziuni traumatice la nivelul capului, tumoare cerebrală, probleme la nivelul articulatiei temporo-mandibulare; deshidratarea severă ori cefaleea în ciorchine(tip cluster).

CITEȘTE ȘI: Durerea de cap poate fi un simptom al lipsei acestei vitamine în organism

În momentul in care o durere de cap se prezintă pentru o perioadă lungă de timp, nu se ameliorează și este însoțită și de manifestari specifice, cum ar fi vărsăturile, greața, amețeala, împiedicând desfășurarea activităților zilnice, se impune prezentarea la medic.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro