O durere de cap, o răceală sau febră? Toate pot fi tratate cu un singur medicament. Descoperă în următorul articol de ce aspirina, algocalminul şi antinevralgicul nu ar trebui să-ţi lipsească din mica ta farmacie.
Aspirina sau acidul acetisalicilic este cel mai frecvent utilizat medicament din lume. Aspirina poate fi folosită ca un analgezic uşor, antiinflamator, anticoagulant şi antipiretic (are rolul de a scădea febra). Unul dintre marile avantaje ale aspirinei este că acţionează rapid, iar preţul nu este unul foarte mare.
Luată în doze stabilite de medic, aspirina poate trata durerea de cap provocată de stările de tensiune, dar şi cea musculară. În plus, aspirina reduce inflamaţia, riscul de infarct miocardic, cel de moarte subită şi poate diminua cu 25% riscul de îmbolnăvire de cancer de colon. Aspirina ameliorează durerile reumatismale şi stările febrile (în boli infecţioase, gripă, răceala comună).
În cazul durerilor sau febrei, adulţii pot lua un comprimat de 500 mg. Al doilea comprimat se poate lua după patru ore de la administrarea primului. Pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine cerebrale sau coronariene şi pentru prevenirea problemelor cardiovasculare putem lua zilnic, la indicaţia medicului, comprimate de 75 mg.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii distrug miturile despre aspirină: Ce se întâmplă dacă iei o pastilă pe zi
Pentru copiii de sub 12 ani administrarea se face doar la indicaţia medicului, iar la cei de peste 12 ani aspirina se poate lua în cazul durerilor sau febrei – 250 mg la un interval de şase-opt ore.
Aspirina nu este recomandată persoanelor care au dezvoltat sensibilitate la acidul acetisalicilic, celor care au suferă de ulcer gastric sau duodenal, fie sunt diagnosticate cu astm bronşic. Aspirina este contraindicată şi femeilor în ultimul trimestru de sarcină.
Info: Luată în seara de dinainte, aspirina poate duce la modificarea rezultatelor analizelor de sânge.
Folosit în cele mai multe dintre cazuri pentru ameliorarea durerilor, algocalminul se numără printre analgezicele care se pot cumpăra doar pe bază de reţetă.
Sub formă de comprimate sau de fiole, calmantul poate fi folosit în cazul migrenelor, durerilor post-operatorii, colicii renale, fie în cazul febrei.
Adulţii şi copiii de peste 15 ani pot lua pentru calmarea durerilor şi febrei1-2 comprimate pe zi. Copiilor sub 15 ani nu le este indicat medicamentul.
Algocalminul nu poate fi administrat în primul şi în ultimul trimestru de sarcină, dar nici în perioada de alăptare. Medicamentul nu este recomandat nici persoanelor care au sensibilitate la metamizol (substanţă care se găseşte în cele mai multe pastile contra durerii), fie celor care au probleme hepatice sau renale.
Sfat: Algocalminul nu trebuie luat în acelaşi timp cu medicamentele pentru hipertensiune deoarece le poate modifica efectul.
De nelipsit din dulapul de medicamente sau din trusa de prim ajutor pe care o iei în vacanţă, antinevralgicul, aşa cum îi spune şi numele, este folosit cel mai des pentru a înlătura durerile de cap (nevralgii).
Sub formă de comprimate, antinevralgicul este indicat pentru a reduce durerile postoperatorii, cele musculare şi febra. Antinevralgicul poate ameliora şi simptomele gripei.
Pentru reducerea durerilor, adulţii şi copiii de peste 15 ani pot lua câte un comprimat. Dacă durerea persistă se poate lua alte două comprimate pe zi, la un interval de 3-4 ore. În cazul copiilor sub 15 ani antinevralgicul nu este recomandat.
Antinevralgicul nu este indicat persoanelor care au dezvoltat o sensibilitate la acidul acetisalicilic, celor care suferă de ulcer gastroduodenal sau boli hemoragice. Şi persoanele care suferă de astm bronşic trebuie să evite antinevralgicul.
Sfat: Antinevralgicul poate influenţa capacitatea persoanei de a conduce sau a folosi utilaje mari, de aceea trebuie evitat în aceste situaţii.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la paracetamol! Peste ce doză devine periculos și cu ce nu trebuie combinat
Luat de cele mai multe ori pentru a ,,alunga” răceala, paracetamolul, în special varianta ,,sinus”, se numără printre medicamentele bine tolerate de organism. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă la cât de mult luăm, dar şi în ce moment al zilei.
Paracetamolul este indicat pentru a combate răcelile, gripa, durerile (de cap, dentare, musculare), dar şi formele uşoare de artrită.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani pot lua 125-250 mg de paracetamol (formulă specială) la 6-8 ore, iar cei între 6-12 ani pot primi 250-500 mg de paracetamol la acelaşi interval de timp. În cazul lor, medicamentul poate fi administrat doar dacă febra depăseşte 38,5 de grade Celsius, fie dacă cel mic a suferit convulsii febrile.
În cazul durerilor sau răcelii, adulţii şi copiii de peste 12 ani pot lua câte un comprimat de 500 mg de paracetamol la 6-8 ore.
Mai ales în cazul copiilor cu vârsta sub doi ani paracetamolul nu trebuie administrat decât la indicaţia medicului. Medicamentul nu trebuie luat nici de persoanele care suferă de hepatită, de insuficienţă hepatică, fie sunt diagnosticate cu hipertensiune ori cu aritmii cardiace.
Sfat: Dacă dozajul nu este respectat, paracetamolul în varianta ,,sinus” poate produce palpitaţii, anxietate sau tremor la nivelul braţelor.
„Medicamentele trebuie folosite doar atunci când este neapărată nevoie şi la recomandarea medicului pentru a obţine rezultatul terapeutic şi pentru a evita reacţiile adverse. Aspirina şi ibuprofenul aparţin aceleiaşi clase de medicamente şi de aceea nu se asociază niciodată. Ele sunt foarte eficiente ca antiinflamatoare, antipiretice (împotriva febrei) şi antalgice (împotriva durerii) fiind utile într-o gamă largă de afecţiuni. Dacă nu avem grijă cu dozajul, medicamentele sunt iritante pentru stomac, putând cauza sângerări digestive. De aceea, ele trebuie administrate după mese. Algocalminul şi paracetamolul sunt folosite ca antalgice şi antipiretice, iar la nevoie se pot asocia. Antinevralgicul este o combinaţie a trei medicamente, printre care şi acid acetilsalicilic, iar în cele mai multe dintre cazuri se foloseşte pentru ameliorarea durerilor“, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.