Aceasta afectiune, sinonima uneori cu „spondiloza deformanta” si cu „artroza lombara”, descrie formatiuni osoase (osteofite) la marginile vertebrelor si alte caracteristici anormale.
Ce este spondiloza lombara?
Spondiloza se refera la acele modificari degenerative ce apar in coloana vertebrala, cum ar fi osteofitele si discurile intervertebrale care sunt deteriorate. Modificarile de tipul spondilozei ce apar la nivelul coloanei vertebrale sunt, in mod frecvent, clasificate ca artroza (osteoartrita). Asa ca o formulare de tipul „spondiloza coloanei vertebrale lombare” inseamna ca exista modificari degenerative, cum ar fi artroza articulatiilor din coloana vertebrala si discuri intervertebrale deteriorate in partea inferioara a spatelui (regiunea lombara), potrivit doc.ro.
Cauze si factori de risc pentru spondiloza lombara
Coloana vertebrala este alcatuita din mai multe structuri, numite vertebre. Aceste vertebre sunt separate de niste discuri intervertebrale care absorb socurile si care permit coloanei noastre sa se roteasca si sa se indoaie – cu alte cuvinte, sa fie flexibila. Vertebrele si discurile sunt tinute pe pozitie de ligamente si de muschi, structuri care ofera sustinere si rezistenta coloanei vertebrale.
Spondiloza lombara reprezinta uzura si degradarea discurilor si fatetelor articulare din zona inferioara a spatelui. Discurile intervertebrale devin din ce in ce mai subtiri, iar unele „ciocuri” osoase (numite osteofite) se pot forma la marginile articulatiilor.
Spondiloza este un tip de artroza grabita de uzura si degradarea coloanei vertebrale. Boala apare cand discurile si articulatiile se deterioreaza, cand osteofitele se dezvolta pe vertebre in regiunea lombara sau in ambele situatii. Aceste modificari pot sa influenteze in mod negativ mobilitatea coloanei vertebrale si pot afecta nervii si alte functii din zona.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Care este legătura dintre shopping şi durerile lombare
Exista mai multe tipuri de spondiloza (cervicala; toracala; lombara; pe mai multe nivele – forma care afecteaza mai multe segmente ale coloanei vertebrale), insa indiferent de localizare, cauzele afectiunii pleaca din acelasi punct: discurile intervertebrale si articulatiile coloanei vertebrale se degradeaza si se uzeaza pe zi ce trece, odata cu inaintarea in varsta.
Desigur, factorii de risc pot fi multipli in spondiloza, inclusiv in forma care afecteaza regiunea lombara. Uzura zilnica si degradarea structurilor din coloana vertebrala sunt o cauza generala a spondilozei.
Aceste modificari afecteaza pacientii in mod diferit, in functie de factorii de risc ai fiecaruia, care pot fi:
– o predispozitie genetica spre artroza in zona lombara
– obezitatea sau supraponderalitatea
– un stil de viata sedentar, combinat cu lipsa exercitiilor fizice
– un traumatism la coloana vertebrala sau o interventie chirurgicala in zona lombara
– fumatul
– o meserie sau o profesie ce implica miscari repetitive sau miscari ce necesita ridicarea greutatilor care implica de fapt coloana vertebrala
– anxietatea sau depresia
– artrita psoriazica.
Simptome spondiloza lombara
Spondiloza in regiunea lombara are ca simptome: redoarea (rigiditatea) articulatiilor, durere, afectarea mobilitatii (de exemplu, pacientului ii este dificil sa isi arcuiasca spatele), sunete si cracmente articulare ce se aud din zona lombara, durere referita ce se simte in zona feselor si/sau piciorului.
Multi pacienti cu spondiloza observata la radiografie nu prezinta niciun simptom. De fapt, expertii spun ca spondiloza lombara este prezenta in cazul a 27-37% dintre pacienti, fara simptome. La unele persoane, spondiloza cauzeaza durere de spate si durere de gat, daca este localizata in regiunea cervicala.
Tratament spondiloza lombara
In cele mai multe cazuri, spondiloza lombara produce doar redoare ocazionala, usoara, si durere, iar pacientii acestia nu au nevoie de tratament. Chiar si asa, simptomele nu trebuie ignorate, iar optiunile de tratament trebuie discutate cu medicul specialist:
Medicamente pentru calmarea durerii – Pentru pacientii cu spondiloza lombara, pot fi de ajutor medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi cele pe baza de ibuprofen.
Activitate fizica – Pacientul cu spondiloza lombara trebuie sa fie activ, sa practice exercitii cu un impact redus asupra articulatiilor, cum ar fi inotul sau mersul pe jos. Aceste exercitii pot mentine flexibilitatea coloanei vertebrale si pot intari muschii care sustin coloana.
CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Afecțiuni care duc la inflamarea nervului sciatic și la dureri cumplite de spate
Postura trebuie imbunatatita – Statul cu umerii cazuti, de exemplu, poatea grava durerea la unii pacienti.
Fizioterapia – Un fizioterapeut poate indemna paciantul cu spondiloza lombara sa faca exercitii specifice ori ii poate sugera sa faca masaj terapeutic.
O mai buna sustinere pentru zona lombara – Pacientul va trebui sa aleaga un scaun sau o saltea care ii sustine mai bine regiunea lombara.
Odihna in perioadele in care durerea se agraveaza – Cand simptomele provoaca neplaceri, pacientul cu spondiloza lombara trebuie sa se odihneasca.
Terapii alternative – Unii pacienti cu spondiloza lombara pot apela la alte terapii, pentru a tine sub control simptomele, cum ar fi acupunctura, masajul, electrostimularea, etc.
Tratament medicamentos – Daca durerea este severa sau persista, medicul poate recomanda pacientului cu spondiloza lombara: medicamente care calmeaza durerea (pe baza de prescriptie medicala), medicamente care relaxeaza muschii, medicamente care calmeaza durerea la nivelul terminatiilor nervoase, creme care se aplica local, medicamente steroidiene (cand durerea este severa), etc.
De retinut:
Nu exista un tratament care sa inverseze procesul de la baza spondilozei, deoarece este un proces degenerativ. Tratamentul pentru spondiloza lombara tinteste, de fapt, durerea de spate pe care aceasta forma a bolii o cauzeaza. Prin urmare, tratamentul pentru spondiloza este similar cu cel pentru durerea de spate.
Comentarii: