În timpul ciclului menstrual, diferiți hormoni sexuali determină schimbări la nivelul țesutului mamar, aspect care poate duce la apariția durerilor de sâni. Deși durerea de sâni nu este anormală, afectând între 50 și 70% dintre femei, mai ales în perioada menstruației, există și situații când acest disconfort poate semnala o afecțiune ascunsă.
Mastalgia – așa cum mai este numită durerea de sâni – poate fi ciclică (asociată cu ciclul menstrual) și aciclică (provine de la nivelul sânului sau de la nivelul mușchilor ori articulațiilor din apropiere).
Durerile de sâni pot avea mai multe cauze, printre care:
- Existența unor noduli la sân; femeia poate avea țesut fibrochistic la nivelul sânilor, ceea ce înseamnă că va dezvolta noduli benigni, care tind să se mărească și să se micșoreze în funcție de menstruație.
- Fluctuațiile hormonale – hormonii importanți pentru reproducere pot influența mastalgia; durerea de sâni ciclică pare să aibă o legătură puternică cu hormonii și cu ciclul menstrual. Acest tip de durere adeseori scade în intensitate sau dispare odată cu apariția unei sarcini sau odată cu menopauza.
- Stresul emoțional;
- Nivelurile crescute de prolactină, un hormon eliberat de glanda pituitară;
- Traumatismele și infecțiile la nivelul sânilor – și structura sânilor joacă un rol în privința mastalgiei; durerea de sâni non-ciclică adeseori rezultă din modificările care au loc în ductele mamare (canalele galactofore din sâni). Acest lucru poate avea ca rezultat dezvoltarea chisturilor mamare.
- Anumite medicamente (antidepresive, contraceptive orale, tratamente de substituție hormonală etc.); unele terapii hormonale, inclusiv unele tratamente pentru infertilitate sau contraceptivele orale pot fi asociate cu durerile de sâni.
- Dimensiunea mărită a sânului (în acest caz, durerile de sâni sunt însoțite de dureri cervicale, dorsale și la nivelul umerilor); femeile cu sânii mai mari pot avea dureri de acest gen non-ciclice, care au legătură cu dimensiunea sânilor lor; durerea cervicală (de gât), durerea de umeri și durerea de spate pot acompania mastalgia cauzată de sânii foarte mari.
- Cancerul de sân: foarte rar, pentru că de cele mai multe ori această boală nu se manifestă prin dureri de sâni.
Dacă durerea persistă mai mult de câteva săptămâni, este localizată într-o zonă bine delimitată, pare că se agravează cu timpul și interferează cu activitățile zilnice, programează-te la medic pentru un consult de specialitate (control senologic).
CITEȘTE ȘI: Nodulii la sâni: Cum se simte la atingere unul canceros față de alte tipuri de noduli
Simptomele durerii de sâni
Durerea de sâni este descrisă că o sensibilitate cronică, arsură ascuțită sau senzație de constricție la nivelul sânului. Durerea de sâni ciclică se manifestă prin:
- Disconfort la nivelul ambilor sâni în preajma ovulației și până la începutul menstruației;
- Tumefacție mamară (umflarea sânilor);
- Durere localizată în special în partea superioară și cea laterală a sânului, care poate iradia la nivelul axilei.
- Durerea de sâni aciclică este mai rar întâlnită și se caracterizează printr-o senzație de strânsoare sau de arsură constantă ori intermitentă la unul dintre sâni, durerea extinzându-se ulterior difuz.
Când să mergi la medic
Fă-ți o programare la medicul specialist, pentru un control senologic, dacă durerea de sâni continuă zilnic, pentru mai mult de câteva săptămâni, apare doar într-o anumită zonă a sânului tău și pare să se agraveze în timp și să îți afecteze activitățile de zi cu zi.
Deși riscul de cancer mamar este mic în cazul femeilor al căror principal simptom este durerea de sâni, dacă medicul îți recomandă o evaluare mai complexă, este important să dai curs sfaturilor lui.
Tratamentul în cazul durerii de sâni
Tratamentul durerilor de sâni variază în funcție de cauza acestora. Terapia poate consta în schimbări de ordin alimentar, cum ar fi reducerea consumului de cafeină și sare, administrarea de antiinflamatoare și de medicamente care reglează activitatea hormonală, de suplimente cu vitamina E și calciu sau de suplimente pe bază de plante precum piperul călugărului (Vitex Agnus Castus), precum și în purtarea unui sutien ferm, dar confortabil, care poate, de asemenea, să contribuie la atenuarea durerii de sâni, potrivit doc.ro.
Cum poți îmbunătăți sănătatea sânilor
Menține-ți o greutate sănătoasă
Relația dintre obezitate și cancerul de sân nu este pe deplin înțeleasă, dar se știe că este important ca femeile să îți mențină o greutate sănătoasă pentru a reduce riscul de boală. Producția de estrogen în țesutul adipos al femeilor după menopauză este un factor major. La femeile obeze, țesuturile canceroase sunt expuse la mai mult estrogen decât la femeile cu o greutate normală. Acest lucru poate stimula creșterea și progresia cancerului de sân.
Practică exerciții fizice
Femeile care sunt active fizic sunt cu 25% mai puțin susceptibile să dezvolte cancer de sân decât femeile sedentare. Cercetările arată că exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea cancerului de sân prin stimularea funcției imunitare, eliminarea obezității și scăderea nivelului de estrogen și insulină.
Hidratează-te adecvat și adoptă o alimentație echilibrată
Bea zilnic cel puțin 8 pahare cu apă și ceai de plante neîndulcit. Umple-ți farfuria cu cel puțin cinci până la opt porții de fructe și legume în fiecare zi. În plus, broccoliul, varza, pepenele rușu și cereale integrale sunt alimente care combat cancerul. Este important să crești aportul de acizi grași omega-3, care se găsesc în nuci, pește, soia și semințe de dovleac. Evită zaharurile rafinate și grăsimile animale, care cresc riscul de cancer la sân.
CITEȘTE ȘI: Scapă de disconfort! Cum alegi sutienul perfect, în funcție de forma sânilor
Limitează alcoolul la o băutură pe zi
Femeile care beau mai mult de un pahar cu bere sau vin pe zi prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân. Femeile care consumă trei sau mai multe băuturi pe săptămână după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân prezintă un risc mai mare ca boala să reapară.
Ai grijă la aportul de vitamine, în special vitamina D
Femeile cu un nivel scăzut de vitamina D pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân, iar supraviețuitoarele bolii cu un nivel scăzut de vitamina D pot avea un risc mai mare de recurență a cancerului de sân. Cea mai bună sursă de vitamina D provine de la soare, astfel încât femeile care nu au parte de foarte multă expunere solară zilnică pot acea deficit de vitamina D. În acest caz, e bine să discute cu medicul despre administrarea unui supliment de vitamina D3.
Comentarii: