SANATATE

Durerea de șold care apare noaptea: Ce afecțiuni semnalează

northpennymca.org

O durere de șold te ține treaz noapte de noapte? Este posibil să fie vorba despre bursită sau artroză.

Durerea de șold care apare în timpul nopții te poate trezi din somn sau îți poate îngreuna situația, făcându-te să adormi mai greu. Durerea poate să apară din cauza poziției în care dormi sau ar putea fi cauzată de altceva, cum ar fi faptul că nu te miști mult în timpul somnului, astfel încât articulațiile tale se umflă, lucru care poate duce la rigiditate și durere, potrivit doc.ro.

Dar este important să știi că durerea de șold este un simptom în multe boli.

Cauze – durerea de șold ce apare noaptea

Durerea de șold din timpul nopții poate fi cauzată de mai multe afecțiuni. Cele mai întâlnite cauze sunt:

  • bursita
  • artroza (mai este numita osteoartrită)
  • tendinita
  • sindromul Piriformis (la nivelul nervului sciatic)

Totodată, durerea poate fi cauzată de poziția în care dormi, de salteaua sau de pernele tale sau chiar și de sarcină. De asemenea, este posibil să te confrunți și cu alt simptom, cum ar fi durere în zona lombară, care te face să ai durere la nivelul șoldului. Aceasta se numește durere referită.

CITEȘTE ȘI: Fii atent la picioare! Semnul care arată că ai colesterolul mare

Poziția în timpul somnului

Dacă te trezești în mod regulat în toiul nopții din cauza durerii de șold, modul în care dormi sau salteaua ta ar putea fi de vină. O saltea care este prea moale sau prea tare ar putea declanșa anumite puncte de presiune, ceea ce duce la un șold dureros. Și poziția în care dormi îți poate provoca durere. Încearcă să dormi pe spate sau să dormi pe partea pe care nu te doare șoldul și pune o pernă între genunchi.

Bursită

În apropierea osului șoldului și în preajma altor articulații se află mici saci umpluți cu lichid care acționează ca o „pernă” articulară când aceste oase sau articulații se mișcă. Acești săculeți se numesc burse, iar bursita apare atunci când acești săculeți se inflamează. Simptomele bursitei pot fi:

  • durere la exteriorul șoldului și în partea superioară a coapsei;
  • disconfort care începe ca o durere ascuțită, făcându-te practic să urli de durere atunci când zona este atinsă, și mai târziu se transformă într-o durere surdă;
  • durere atunci când te ridici după ce ai stat jos mult timp și care poate să se agraveze atunci când faci o plimbare lungă, când urci multe scări sau când stai aplecat pentru o vreme;
  • durere care se agravează noaptea, când te întinzi sau când dormi pe șoldul afectat;

Este important de menționat că pacienții care suferă de bursită nu simt durere atunci când stau în picioare.

Artroza șoldului (coxartroză sau osteoartrita șoldului) și alte tipuri de artrită

Artroza/osteoartrita este cel mai întâlnit tip de artrită la nivelul șoldului, dar există multe tipuri de artrită care pot provoca durere de șold în timpul nopții. Aceste tipuri pot fi: poliartrita reumatoidă, artrita psoriazică sau artrita septică. Dacă ai osteoartrită la nivelul șoldului, vei putea observa:

  • durere în zona inghinală, în vintre
  • durere în fese, coapsă sau genunchi
  • durere care se agravează în timpul vremii ploioase, dimineața sau după ce te-ai odihnit ori ai făcut repaus un timp mai lung
  • durere de șold care te împiedică să dormi
  • durere atunci când te apleci, când te ridici de pe scaun sau când faci o scurtă plimbare
  • un sunet ca de „măcinat” (ca urmare a fricționării oaselor) în timpul mișcării (numit crepitus) sau dacă șoldul tău se blochează, se înțepenește

Tendinita la șold

Tendoanele atașează mușchii de oase, permițând astfel mișcarea. Tendinita de la nivelul șoldului are loc atunci când tendoanele din structura șoldului sunt inflamate. Dacă ai tendinită în această zonă, printre simptomele cu care te confrunți se numără:

  • o durere surdă și adâncă în zona inghinală, în special când urci scările sau când stai în picioare;
  • durere la nivelul feselor dacă și tendonul tău din spatele genunchiului este, de asemenea, inflamat.

Sindromul Piriformis

Durerea sciatică este o senzație de furnicături și amorțeală care începe din partea inferioară a spatelui până spre fesieri și, uneori, coboară de-a lungul piciorului, ajungând până la laba piciorului. Dacă ai sindromul Piriformis (ce determină comprimarea nervului sciatic), e posibil să te conftunți cu o senzație ca de arsură în gambă atunci când încerci să dormi. Sau este posibil să ai o durere pulsatilă în picior, care te deranjează și te trezește sau care te menține treaz.

Tratament – durerea de șold ce apare noaptea

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul te pot ajuta și pot calma durerea.

Discută cu medicul tău despre cele mai bune antiinflamatoare nesteroidiene care sunt potrivite pentru tine și cât de des ar trebui să le iei. Medicul îți poate prescrie, totodată, antiinflamatoare nesteroidiene cu aplicare locală, cum ar fi gelurile pe bază de diclofenac.

Gheața sau compresele calde pot ajuta, de asemenea, la calmarea durerii. Întreabă-ți medicul care este varianta cea mai bună pentru tine.

Dacă te confrunți cu durerea de șold noaptea, în mod regulat, este posibil să ai nevoie de soluții pe termen lung.

Cum poți preveni durerea de șold din timpul nopții

Când durerea de șold te ține treaz, ține cont de aceste recomandări pe tot parcursul zilei și înainte de culcare:

Fă exerciții cu impact redus

Exercițiile cu impact redus, cum ar fi înotul, exercițiile în apă sau mersul pe jos pot ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea somnului. Poți încerca chiar și tai chi sau yoga.

De asemenea, ar trebui să eviți să stai în picioare perioade lungi de timp pe parcursul zilei.

CITEȘTE ȘI: Afecțiunile care stau la baza senzației de picioare grele și umflate

Pe lângă exercițiile cu impact redus din timpul zilei, poți încerca să îți întinzi șoldul. Te poți întinde pe tot parcursul zilei sau noaptea dacă durerea te ține treaz.

  • Ridică-te și ține-te de ceva pentru echilibru dacă ai nevoie.
  • Încrucișează-ți picioarele și atinge-ți degetele de la picioare.
  • Încrucișează-ți picioarele în sens invers și repetă procedeul.

Încearcă să ai un program de somn

Practicarea unei bune igiene a somnului te poate ajuta să adormi. Iată câteva sfaturi utile:

  • Culcă-te și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi.
  • Adoptă o rutină de relaxare înainte de culcare.
  • Ia în considerare să faci o baie caldă cu una sau două ore înainte de culcare pentru a elibera substanțele naturale de combatere a durerii ai corpului, numite endorfine. O baie caldă relaxează și mușchii din jurul nervului sciatic. Totuși, nu fă baie cu apă prea fierbinte, deoarece îți va crește temperatura și te va împiedica să adormi.
  • Fă întuneric în camera în care dormi și menține o temperatură răcoroasă, ca să eviți să te trezești din cauza căldurii.
  • Evită să folosești electronice aproape de ora de culcare, inclusiv televizoare, computere și smartphone-uri.
  • Nu consuma cofeină la mai puțin de cinci ore înainte de culcare.
  • Evită consumul de alcool, pentru a adormi. În primă fază, acesta te va face somnolent, dar probabil că te vei trezi după doar câteva ore de somn agitat.

Comentarii: