Durerea în această parte a corpului indică probleme cu pancreasul. Gastroenterologul și hepatologul Dr. Serghei Vyalov împărtășește semnele care indică faptul că au început problemele cu pancreasul . Specialistul comentează, de asemenea, modul în care apare sindromul durerii în cazurile de probleme cu acest organ.
Durerea în această parte a corpului indică probleme cu pancreasul
„Țineți minte semnalele! Principala manifestare este durerea în apropierea ombilicului sau, dimpotrivă, în spate. De asemenea: flatulență, balonare, scaune moi sau diaree. Și nicidecum greutate în stomac sau în stânga, așa cum mulți încă mai cred”, a precizat medicul.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune ceaiuri pentru un pancreas bolnav: Stimulează secrețiile pancreatice
„Pancreasul produce enzime digestive, hormoni și insulină. Dacă acesta nu își îndeplinește funcția, apare pancreatita. Principalele cauze, așa cum s-a crezut mulți ani, sunt alcoolul și fumatul”, spune specialistul.
Alte cauze și simptome ale bolilor pancreatice
O vezică biliară problematică este una dintre cauzele bolilor legate de pancreas. Aceasta „aruncă pietre sau cheaguri de bilă în pancreas”, spune Dr. Vyalov.
„Presiunea se acumulează, ca într-o oală sub presiune: totul fierbe până când supapa se sparge. Acest lucru este valabil mai ales dacă vezica biliară a fost îndepărtată și cauza nu a fost eliminată”, a precizat medicul.
Tulburările imune și autoimune afectează, de asemenea, starea pancreasului. Medicul adaugă că pancreatita este o inflamație a pancreasului. El enumeră și simptomele care însoțesc boala:
- Durere abdominală. Aceasta poate fi ascuțită, înțepătoare sau surdă și se agravează adesea după masă.
- Greață și vărsături, în special după consumul de alimente grase sau grele.
- Pierderea apetitului.
- Diaree.
- Icter. Apariția de îngălbenire a pielii și a membranelor mucoase poate indica o încălcare a scurgerii bilei.
- Febră.
- Oboseală, slăbiciune și stare generală de rău.
„Dacă observați simptome de boală pancreatică, consultați un medic. El va determina cauzele bolii și va prescrie medicamente și un regim alimentar. Dacă procesul inflamator este cauzat de blocarea canalelor excretoare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru a salva viața pacientului. Pacienții cu pancreatită acută sunt spitalizați. În acest caz, medicii monitorizează constant starea lor, modificările indicatorilor în general și analizele biochimice de sânge și de urină”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Care este diferența dintre rezistența la insulină și diabet: Cum este afectat pancreasul
„Repausul la pat este benefic pentru pacient. În primele trei zile se recomandă abstinența totală de la mâncare; nutrienții sunt administrați intravenos. Pentru ameliorarea simptomelor dureroase, se pune o compresă rece pe abdomen”, mai explică expertul.
Comentarii: