SANATATE

Dureri în spatele genunchilor? Cum ştii că este vorba de ceva grav

medicalnewstoday.com
Ti s-a intamplat sa te doara in spatele genunchiului, chiar daca nu suferi de artroza? Specialistii spun ca exista multe cauze ale durerii in spatele genunchiului, unele dintre ele fiind destul de comune si nu foarte grave, pe cand altele necesita ingrijiri medicale imediate.

Care sunt cauzele care determina aparitia unor dureri in spatele genunchiului?

Este important sa discuti cu un medic si sa colaborezi cu el pentru ca acesta sa poata diagnostica durerea in spatele genunchiului, pentru ca unele cauze pot necesita tratament pe termen lung, pentru ca genunchiul tau sa se vindece complet. Iata, deci, care sunt posibilele cauze pentru care apare durerea in zona din spatele genunchiului:

Crampe la nivelul piciorului

Crampele au loc cand muschii devin prea incordati, iar acest lucru se poate intampla deoarece muschiul este mult prea solicitat, fara sa fie intins. Daca piciorul este intins si tot simti crampe musculare, asta inseamna ca respectivul muschi poate fi suprasolicitat, adica l-ai folosit prea mult, scrie doc.ro.
Folosirea excesiva a musculaturii poate afecta diferite zone ale genunchiului, asa ca este posibil ca pacientul sa simta crampe in zona coapsei ori gambei sau in apropierea genunchiului. Senzatia aceasta seamana cu un spasm subit al muschiului si poate dura secunde sau minute.

Chistul Baker

Un astfel de chist reprezinta un sac cu lichid care se acumuleaza in zona din spatele genunchiului, ducand la aparitia durerii si edemului – zona se umfla. La inceput, este posibil ca pacientul sa nu observe chistul Baker, pentru ca daca este de dimensiuni mici, acesta nu provoaca de obicei durere. Pe masura ce chistul creste in dimensiuni, el poate afecta muschii din apropiere sau poate pune presiune pe tendoane si pe nervii periferici, provocand durere.
Cum se manifesta? Pacientii cu chistul Baker simt adesea o presiune in spatele genunchiului, care poate cauza senzatii de furnicatura daca acesta atinge un nerv.

Artroza

Numita si boala degenerativa a articulatiilor, ea este o afectiune in care cartilajul din articulatii se uzeaza si se erodeaza in timp. Boala poate cauza cu usurinta durere in spatele genunchiului.
Pacientii cu artroza la genunchi (gonartroza) pot sa prezinte si alte simptome, cum ar fi limitarea miscarilor sau dificultatea de a indoi genunchiul afectat. Articulatia poate fi rigida si dureroasa daca este vorba de artroza, iar pacientul simte acest disconfort oriunde in zona genunchiului.

Alte forme de artrita

Pe langa artroza (care este si ea o forma de artrita), alte forme ale artritei care pot cauza durere in spatele genunchiului sunt bolile autoimune, precum lupusul si poliartrita reumatoida.

Ruptura de menisc

Meniscul este o bucata de cartilaj care se afla pe fiecare latura a genunchiului. Anumite miscari, in timpul flexarii genunchilor sau in timpul indoirii piciorului, ar putea rupe acest cartilaj. Durerea rezultata in urma rupturii de menisc poate sa nu apara initial, insa se agraveaza in urmatoarele cateva zile.

Genunchiul alergatorului

Termenul acesta – „genunchiul alergatorului” – se refera la una dintre leziunile comune de la nivelul genunchiului: fie este vorba de sindromul bandei iliotibiale, fie de sindromul patelofemural. Mai exact, acest sindrom reprezinta uzura cartilajului din articulatia genunchiului. Cand cartilajul dispare, capetele oaselor se freaca. De obicei, „genunchiul alergatorului” provoaca o durere surda, accentuata in spatele genunchiului. Alte simptome sunt: slabiciune la nivelul genunchiului si piciorului, miscarile sunt reduse, se aud sunete (crepitatii articulare) cand genunchii sunt indoiti.

Leziunile ligamentelor incrucisate anterior (LIA) si posterior (LIP)

Ligamentul incrucisat anterior este o banda de tesut care se afla in partea din fata a articulatiei genunchiului. Ea face legatura intre oase si ajuta la mentinerea stabilitatii articulatiei genunchiului. Acest ligament LIA poate suferi intinderi (din cauza opririlor subite sau schimbarilor de directie) sau rupturi (o leziune grava, care necesita interventie chirurgicala).
Ligamentul incrucisat posterior (LIP) joaca un rol similar cu cel incrucisat anterior, desi exista riscuri mai mici sa existe leziuni in cazul lui. Acestea se pot intampla in cazul unor traumatisme, cum ar fi faptul ca pacientul cade direct pe genunchi, de la o anumita inaltime, sau ca este implicat intr-un accident rutier, iar din cauza unei forte mari, LIP se poate rupe complet.

Leziuni ale muschilor posteriori coapsei

Daca are loc o leziune sau accidentare (o ruptura sau o intindere) la nivelul unuia sau mai multor muschi situati in spatele coapsei (posteriori), este posibil sa apara durerea in spatele genunchiului. Acestia includ muschiul biceps femural, muschiul semitendinos, muschiul semimembranos. Persoanele care joaca tenis, fotbal sau baschet au un risc mai mare de a suferi accidentari la nivelul muschilor posteriori ai coapsei.

Tromboza venoasa profunda

Tromboza este atunci cand se formeaza un cheag de sange, iar daca ia nastere intr-o vena situata in profunzimea piciorului, vorbim despre tromboza venoasa profunda. Multi pacienti care sufera de aceasta afectiune simt o durere mai mare cand stau in picioare, insa pot sa simta durerea, in majoritatea timpului, la nivelul piciorului si genunchiului.

Remedii pentru durerea din spatele genunchiului

Regulile de baza care te ajuta in cazul durerii minore spre moderate din zona din spatele genunchiului sunt:
  • odihneste-ti piciorul
  • aplica gheata pe genunchi
  • compresele – zona trebuie infasurata cu un bandaj elastic
  • mentine piciorul ridicat la o anumita inaltime, stand in pat. Il poti odihni pe o perna mai inalta.
De cele mai multe ori, aceste reguli simple te ajuta sa reduci simptomele, precum durerea si edemul. Poti sa iei antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a calma durerea si edemul, cat timp genunchiul tau se recupereaza. Daca este cazul, medicul iti va recomanda injectiile cu corticosteroizi, pentru a reduce simptomele.
Daca este vorba de o cauza mai grava a durerii din spatele genunchiului, medicul iti va sugera alte tratamente, precum fizioterapia sau interventia chirurgicala. Important este, deci, sa mergi la medic, pentru un diagnostic corect.

Comentarii: