Articulaţia umărului este una dintre cele mai solicitate, de aceea, durerile la acest nivel apar frecvent, mai ales în cazul unor eforturi intense şi repetate sau al unor traumatisme.
Majoritatea acţiunilor zilnice, de la pieptănat până la mâncat sau şofat, solicită articulaţia umărului. Durerile care apar în această zonă au cauze numeroase, în funcţie de care este instituit şi tratamentul.
„În general, orice suprasolicitare a umerilor, atât în viaţă personală, cât şi profesională, poate provoca dureri. Poate să apară când persoana respectivă face gesturi repetitive la locul de muncă sau când serviciul obligă la mişcări în care umerii sunt greşit poziţionaţi. Această poziţie favorizează o «frecare» a tendoanelor cu osul acromial. Un lucru interesant este că durerea resimţită nu este proporţională cu gravitatea leziunii, adică leziuni minime pot provoca dureri importante şi viceversa”, explică dr. Lucian Maftei, medic primar ortopedie şi traumatologie, potrivit clicksanatate.ro.
Durerea de umăr poate avea intensităţi variate; este însoţită sau nu de umflătură sau de pierderea mobilităţii umărului.
CITEȘTE ȘI: Medicamentele care pot fi periculoase la bătrânețe: Se folosesc uzual și se dau fără rețetă
Are cauze diverse
Dată fiind complexitatea structurii umărului, durerile la acest nivel pot avea diverse origini: articulare, musculare, nervoase, osoase. Persoanele care trebuie să facă mişcări repetitive ale umărului se confruntă frecvent cu dureri de umăr. Inflamaţia tendoanelor (tendinită, bursită) sau ruptura de tendoane este o cauză importantă a apariţiei acestui simptom. Traumatismele, luxaţiile şi entorsele produc dureri acute de umăr.
Un timp de durere cronică de umăr este tendinita coafei rotatorilor, frecventă mai ales la cei cu vârsta peste 60 de ani. „Această tendinită, pe lângă faptul că e foarte dureroasă, limitând mult funcţionalitatea normală a umărului, poate duce în timp, după inflamaţii repetate, la ruperea tendonului. O senzaţie de redoare a articulaţiei, o diminuare a forţei şi durerea sunt caracteristici ale tendinitei“, explică dr. Lucian Maftei.
O altă cauză frecventă este capsulita umărului sau umărul „îngheţat“, favorizată de un factor declanşator precum tendinita, un act chirurgical sau un şoc psihologic. După 65 de ani, o cauză frecventă este artroza, care apare din cauza uzurii, şi care este considerată fiziologică.
Durerile de umăr mai pot fi favorizate şi de stres, de şocuri emoţionale, de fumat, de diabet şi de dislipidemie.
Cum este diagnosticată şi tratată
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul recomandă analize şi investigaţii imagistice (radiografie, ecografie, CT sau RMN). Tratamentul este prescris în funcţie de cauză şi poate include: aplicarea de gheaţă pe umăr, exerciţii de întărire musculară sau şedinţe de kinetoterapie, medicamente antialgice şi antiinflamatoare, infiltraţii cu corticoizi sau acid hialauronic, intervenţia artroscopică şi proteza de umăr.
INFO
În caz de inflamaţie a umărului, aplicarea de gheaţă şi repausul au efecte benefice.
Ştiai că…
…durerile de umăr pot fi provocate şi de patologii care nu au legătură cu articulaţia: infarctul, pancreatita şi pleurezia?
CITEȘTE ȘI: Atenție la rolul fierului în organism – Afecțiunile care duc la lipsa acestuia
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Lucian Maftei medic primar ortopedie şi traumatologie
Durerile de origine traumatică (fracturi, luxaţii, entorse) sunt, în general, dureri acute. Un accident de trotinetă, un şoc, o cădere de pe bicicletă sau un traumatism sportiv (frecvent la jucătorii de tenis sau la mişcările de aruncare) pot provoca dureri la nivelul umărului, la orice vârstă.
Dacă, de exemplu nu aţi făcut niciodată sport şi dintr-o dată vă decideţi să faceţi câte 100 de flotări pe zi, riscaţi o inflamaţie a articulaţiei acromio-claviculare, una dintre articulaţiile umărului.
O fractură este ea însăşi sursă de durere datorită leziunii osoase, dar incorect tratată poate fi sursă de durere şi pe termen lung datorită neconsolidării fracturii sau consolidării într-o poziţie vicioasă. O luxaţie produce leziuni capsulo-ligamentare; incorect tratată poate provoca o instabilitate a umărului, ceea ce este o sursă de leziuni suplimentare şi durere pe termen în lung.
În general, după 3 episoade de luxaţii se intervine chirurgical pentru a stabiliza umărul prin diferite tehnici chirurgicale.
Comentarii: