Cum putem avea o alimentaţie sănătoasă, când miturile despre cele mai consumate alimente sunt numeroase şi cu argumente complexe? Ne cresc sau nu ouăle nivelul de colesterol, iar legumele congelate sunt sau nu private de substanţe nutritive? Află răspunsurile în cele ce urmează.
Miturile despre dieta echilibrată rezistă în timp, desi nutriţionişti şi specialişti în alimentaţie explică ori de câte ori au ocazia că lucrurile nu ar trebui astfel tranşate. O parte de adevăr există, însă când vine vorba despre alimentaţie, excesul înclină balanţa în defavoarea sănătăţii.
Laptele cald nu e indicat în caz de viroză
Medicul internist Ronald McCoy atrage atenţia că nu este nici pe departe o afirmaţie adevărată, că lactatele ar trebui evitate când suntem răciţi! Explicaţia care întăreşte acest mit este că laptele favorizează producţia de mucus. În realitate, spune specialistul nu există nicio bază ştiinţifică, vreun studiu care să o confirme, scrie clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Lucrurile pe care să NU le cureți niciodată cu apă
Ardeiul iute consumat des favorizează apariţia ulcerului
În acest caz, lucrurile sunt clare: condimentele nu favorizează apariţia ulcerului! Medicamentele, în schimb, cum este aspirina, şi bacteria Helicobacter pylori sunt de vină pentru majoritatea cazurilor de ulcer. De ce este acuzată mâncarea condimentată? Pentru că intensifică simptomele colonului iritabil şi acest lucru a produs confuzie în rândul oamenilor, chiar şi a medicilor. Pe de altă parte, ardeiul iute consumat des poate prelungi viaţa.
Crudităţile congelate îşi pierd substanţele nutritive
Poate fi adevărată această idee, dacă ne referim la legumele şi fructele locale, despre care ştim că provin din surse cunoscute şi sunt proaspete. Comparate cu acestea, legumele şi fructele congelate sau conservate au mai puţine substanţe nutritive.
Când vorbim despre produsele comercializate în magazinele mari, trebuie să luăm în considerare că acestea parcurg un drum lung până la raioanele unde sunt depozitate, petrec zile sau săptămâni de la producător la comerciant şi, în acest timp, îşi pot pierde o cantitate considerabilă de elemente nutritive. Alimentele congelate şi conservate îşi păstrează proprietăţile, fiind procesate în stare proaspătă, la scurt timp după ce au fost culese.
Ouăle cresc nivelul de colesterol?
Vorbim despre o recomandare în acest caz şi nu despre un mit. Nu mânca ouă des, mai ales dacă ai probleme cu colesterolul mărit. Au un conţinut bogat în colesterol. Cercetătorii în domeniu recomandă consumul mai redus de ouă sau chiar evitarea lor, dacă există un nivel crescut de grăsimi în corp.
CITEȘTE ȘI: Cum să pregătești o friptură fragedă și delicioasă: Ingredientul care te ajută să frăgezezi carnea
De fapt, aceste alimente aduc numeroase beneficii sănătăţii şi tot ce trebuie să faci este să limitezi cantitatea de grăsimi din meniul zilnic. Scoate prăjelile, carnea grasă din alimentaţie şi optează pentru ouă când vrei să mănânci o porţie consistentă de elemente nutritive, inclusiv fier, antioxidanţi, vitamina D şi colină, o substanţă care stimulează memoria şi protejează creierul de variaţiile bruşte ale dietei de zi cu zi.
Comentarii: