Indiferent de preferințele personale în privința tipurilor de duș, cercetările arată că atât dușurile calde, cât și cele reci au beneficii pentru sănătate pe care ar trebui să le luăm în considerare.
Dacă un duș fierbinte este ceea ce îți dorești dimineața, nu ești singur. Majoritatea oamenilor preferă să simtă apa caldă pe tot corpul după ce s-au trezit. Dar știai că, potrivit cercetărilor¹, și dușurile reci ar trebui să aibă un loc în rutina ta zilnică?
Beneficiile aduse de un duș rece:
Calmează mâncărimea pielii
Unii medici sunt de părere că dacă te confrunți cu o senzație de mâncărime sau dacă suferi de afecțiuni ale pielii care provoacă regulat mâncărime, dușurile reci te pot ajuta să treci peste dorința de a te scărpina, potrivit doc.ro.
Te trezește rapid
Șocul apei reci pe piele crește aportul de oxigen, ritmul cardiac și vigilența.
CITEȘTE ȘI: O inimă sănătoasă și o minte ageră: Motive să începi ziua cu un duș scoțian
Stimulează circulația
Stimularea ciruclației este unul dintre principalele motive pentru care experții recomandă dușurile reci. Pe măsură ce apa rece atinge corpul, sângele din țesuturile mai adânci începe să circule cu viteze mai mari pentru a menține temperatura ideală a corpului. Astfel, un duș rece are efectul invers al unui duș fierbinte pentru o persoană cu hipertensiune sau boli cardiovasculare, deoarece expunerea la temperaturi mici declanșează sistemul circulator pentru a reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Reduce durerile musculare după antrenament
Deoarece apa rece are proprietăți regeneratoare, mușchii se vor relaxa și se vor „repara” după un antrenament dur.
Se pare că stimulează pierderea în greutate
Unele celule grase, cum ar fi grăsimea brună, pot genera căldură prin arderea grăsimii. Ele fac acest lucru când corpul este expus la frig. Aceste celule sunt situate în cea mai mare parte în jurul gâtului și în zona umerilor.
Contribuie la strălucirea părului
Deși cercetările științifice sunt limitate cu privire la efectul pe care apa rece îl are asupra pielii și părului, multe persoane spun că au observat efecte pozitive. Dușul rece are un efect constrictor asupra fluxului de sânge, ceea ce oferă pielii o strălucire sănătoasă. De asemenea, se pare că apa rece închide și fortifică cuticulele de păr și nu usucă stratul de sebum, o barieră lubrifiată natural care oferă protecție pielii și părului.
Care sunt contraindincațiile dușurilor reci:
Dușurile cu apă rece s-ar putea să nu fie o idee bună dacă temperatura corpului tău e mai scăzută. De asemenea, nu se recomandă să faci un duș rece dacă ești bolnav.
De ce ne plac dușurile fierbinți?
Dacă întâmpini dificultăți când e vorba să te relaxezi sau să dormi noaptea, ești tentat să faci un duș fierbinte pentru a ușura stresul de peste zi. Aceasta este o practică obișnuită pentru relaxarea musculară înainte de a merge la somn, deoarece dușurile fierbinți activează sistemul nervos parasimpatic care ne induce oboseala.
Alt avantaj al dușurilor fierbinți este acela că atenuează simptomele respiratorii în caz de răceală și tuse, prin descongestionarea sinusurilor și fluidizarea secrețiilor nazale. În plus, dușurile calde ajută la deschiderea porilor pielii, ceea ce permite o curățare eficientă a murdăriei și sebumului.
CITEȘTE ȘI: Reguli de bază în baie: De ce NU e bine să faci dușuri lungi și fierbinți
Care sunt dezavantajele dușurilor fierbinți
Dușurile prea calde pot usca și irita pielea. Apa fierbinte dăunează keratinei din piele, contribuind la uscarea acesteia și la prevenirea sigilării umidității de care pielea are nevoie. De asemenea, pot înrăutăți anumite afecțiuni ale pielii, precum eczema. În plus, dușurile fierbinți pot crește tensiunea arterială. Dacă știi că ești hipertensiv sau te confrunți cu boli cardiovasculare, un duș prea cald poate înrăutăți aceste afecțiuni.
Concluzia: este mai bun un duș cald sau unul rece?
Există avantaje evidente atât pentru dușurile calde, cât și pentru cele reci. Experții spun că e cel mai indicat să facem dușuri călduțe, după care să aplicăm pe pielea umedă o cremă hidratantă.
O altă abordare demnă de încercat este „dușul contrastant”, ceea ce implică să ne spălăm cu apă rece un minut, după care să trecem la apă fierbinte timp de un minut și să continuăm tot așa până terminăm de spălat tot corpul. În acest mod, sângele se va deplasa spre centrul corpului când ne spălăm cu apa rece, după care, în repriza de spălare cu apă fierbinte, sângele se deplasează din nou spre toate organele. Se pare că această alternanță contribuie la regenerarea și detoxificarea organismului.
Comentarii: