Ministerul Educaţiei a adoptat Codul de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar. Documentul prevede interzicerea meditaţiilor contra cost cu elevii de la clasă, dar şi acceptarea unor sume de bani sau alte bunuri materiale din partea şcolarilor.
Este oficial! Profesorilor le este interzis să mai ofere meditaţii contra cost elevilor de la clasele unde predau, dar şi să mai primească bani sau alte bunuri materiale de la şcolari sau părinţi. În caz contrar, dascălii ar putea fi sancţionati cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau concedierea.
Toate după ce a fost publicat în Monitorul Oficial Codul de etică pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Acesta arată printre altele că dascălilor le este interzisă orice activitate care generează corupţie în şcoli precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea“.
CITEȘTE ȘI: Cum să stimulezi inteligenţa copiilor: Programul ideal şi tipul de activităţi care dau roade
Alte interdicţii prevăzute în regulamentul profesorilor sunt favoritismul şi meditaţiile contra cost cu elevii din clasele unde predau. „Pe noi ne-a interesat în mod particular interzicerea profesorilor să facă medidaţii contra cost cu elevii din clasele unde predau respectivii. Un astfel de comportament nu este normal. Este ca şi cum elevul ar plăti pentru a obţine o anumită notă.
Ne-au sesizat mulţi părinţi cu privire la copiii lor care sunt constrânşi de profesorii de la clasă să facă meditaţii pe sume exorbitante. Iar dacă nu acceptă, elevii sunt sancţionaţi la note. Or, miza notelor este destul de importantă. De pildă, de acestea depinde admiterea la ciclul liceal“, explică preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România (FNAPR), Iulian Cristache.
La rândul său, profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru, atrage atenţia că este imoral pentru un profesor să-şi mediteze copiii de la clasă.
„În primul rând, pretenţia de obiectivitate a evaluării, a notării, nu mai are sens. Profesorul plătit de părinţi pentru un serviciu va fi, fără îndoială, influenţat în judecata sa de la clasă şi îl va avantaja pe cel meditat, în defavoarea celorlalţi copii. Între familie şi părinţi apare o altfel de relaţie, profesorul de la clasă devine prestator personal de servicii. Mai mult, profesorul care îşi meditează unii copii din clasă le face o mare nedreptate celorlalţi copii, oricât de atent ar fi.
Din păcate, sistemul de educaţie românesc e profund nedrept, lucru dovedit chiar de nevoia aceasta de meditaţii suplimentare; învaţă, progresează, reuşeşte cel care are suportul financiar să fie meditat. Dar ce fac copiii din familii sărace, ce şanse au ei să răzbească, mai ales dacă au pierdut startul?“, întreabă retoric dascălul.
Codul de etică presupune un ansamblu de reguli morale şi de atribuţii pe care un profesor trebuie să le îndeplinească pe parcursul anului şcolar.
CITEȘTE ȘI: Vacanțe școlare 2018-2019. Ce ALTE ZILE LIBERE vor avea copiii în acest an școlar
În relaţia cu elevul, de exemplu, dascălul trebuie să-i ofere atât protecţie fizică, cât şi morală şi psihică. Concret, acesta trebuie să sesizeze orice formă de violenţă verbală sau fizică, oricare formă de discriminare, neglijenţă sau exploatare asupra elevului.
Mai mult decât atât, profesorul trebuie să ţină cont şi de alte îndatoriri importante, cum ar fi supravegherea elevilor atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi în afara acesteia.
De asemenea, un profesor trebuie să-i recomande elevului materiale şcolare, deschise şi gratuite, nu să impună elevului materiale şcolare contra cost.