FRUMUSETE SANATATE

Ce efecte SECUNDARE are aloe vera

Foto: Pinterest.com

Aloe vera este o plantă ale cărei efecte benefice asupra pielii nu pot fi contestate, dar care, administrată incorect, poate avea şi efecte secundare, cum ar fi iritaţiile pielii, sângerările, crampele abdominale sau disfuncţiile renale.

Aloe vera produce două substanţe – gel şi latex – care sunt folosite în compoziţia multor preparate cosmetice sau în suplimentele alimentare.

Gelul de aloe vera este lichidul transparent, uşor gelatinos din tulpina de aloe, iar latexul are culoarea galbenă. Astfel de produse sunt folosite în tratamentul homeopat al osteoartritei, febrei, inflamaţiilor, arsurilor cauzate de soare sau ca tonic general.

CITEȘTE ȘI: BOALA SECOLULUI! Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această afecțiune

De asemenea, gelul de aloe este folosit şi în vindecarea mai rapidă a cicatricilor sau a psoriazisului, însă nu există momentan studii ştiinţifice la scara largă care să demonstreze aceste beneficii.

Există în compoziţia plantei de aloe anumite substanţe chimice care ar putea creşte uşor circulaţia sângelui la nivelul pielii şi astfel să creeze un efect pozitiv, dar dovezile sunt încă neconcludente.

Ce efecte secundare are aloe vera

Latexul din aloe este frecvent recomandat de medicii homeopaţi pentru ameliorarea constipaţiei, însă trebuie ştiut că un consum excesiv poate duce la grave probleme renale şi chiar cancer.

Autoritatea Americană pentru Alimente şi Medicamente chiar şi-a exprimat îngrijorarea în urmă cu câţiva ani în ce priveşte conţinutul de latex din anumite medicamente laxative.

CITEȘTE ȘI: TESTUL SIMPLU care îți indică dacă bei suficientă apă

Potrivit specialiştilor, administrarea laxativelor care conţin latex din aloe ar duce la o rezistenţă la substanţele active cu rol benefic şi implicit la creşterea dozajului şi a riscurilor pentru sănătate. În consecinţă, FDA a interzis în 2002 folosirea latexului din aloe în compoziţia laxativelor.

De asemenea, studiile au arătat că administrarea pe termen lung a suplimentelor cu aloe pot duce la o scădere a glicemiei, aspect periculos mai ales pentru bolnavii care suferă de hipoglicemie. Totodată, aloe vera poate creşte riscul de sângerare dacă este administrată incorect.

Persoanele care suferă de afecţiuni ale inimii şi tulburări digestive şi care urmează un tratament medicamentos trebuie să evite administrarea de aloe vera, deoarece poate modifica acţiunea medicamentelor sau le poate face ineficiente.

CITEȘTE ȘI: Top 2018: CELE MAI TOXICE fructe și legume. Căpșunile și spanacul ocupă primele locuri

Aloe vera ar trebui evitată şi dacă suferiţi de dureri abdominale severe, apendicită, obstrucţie intestinală şi probleme hepatice. Folosite pe termen lung, preparatele cosmetice cu concentraţie ridicată de gel de aloe pot duce la apariţia iritaţiilor şi la îngroşarea pielii, mâncărime, urticarie şi roşeaţă.

Sucul şi suplimentele de aloe nu trebuie consumate de gravide pentru că pot duce la apariţia contracţiilor uterine şi la un eventual avort spontan. De asemenea, este contraindicat consumul de aloe femeilor care alăptează.

Comentarii: