NUTRITIE

Efectele dietei mediteraneene asupra creierului / STUDIU

Persoanele în vârstă care urmează o dietă mediteraneană au mai multe șanse să-și păstreze tinerețea creierului prin menținerea volumului acestuia în ciuda tendinței naturale de descreștere determinată de procesul de îmbătrânire, potrivit unui nou studiu publicat în numărul din această lună al jurnalului medical ”Neurology” editat de Academia Americană de Neurologie, informează Science Daily.

Oamenii de știință au colectat informații privind obiceiurile alimentare a 967 de persoane din Scoția care nu fuseseră diagnosticate cu demență. Dintre acestea, 562, cu vârste de circa 73 de ani, au trecut printr-un test de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) cu ajutorul căruia creierele le-au fost scanate.

S-a măsurat astfel volumul total al acestui organ, dar și cel al materiei cenușii și grosimea cortexului — învelișul exterior al creierului. Din acest grup, 401 persoane au revenit pentru o analiză IRM trei ani mai târziu, la vârsta de circa 76 de ani. Au fost efectuate aceleași măsurători care au fost ulterior comparate cu modul în care aceste persoane urmau principiile dietei mediteraneene.

Cum să porți blugii pentru a părea mai SLABĂ

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Dieta mediteraneană presupune consumul cu preponderență de fructe, legume, ulei de măsline, boabe și cereale precum grâul și orezul, cantități moderate de pește, lactate și vin și o proporție limitată de carne roșie și pui.

Oamenii de știință au observat că participanții care nu au fost foarte fideli acestei diete au prezentat un risc mai mare de a pierde din masa totală a creierului pe parcursul celor trei ani de studiu în comparație cu cei care au urmat cu conștiinciozitate acest tip de alimentație. Diferențele de dietă au explicat 0,5% din variația volumului total, menționează sursa citată.

”Pe măsură ce îmbătrânim, creierul se micșorează și pierdem celule nervoase, ceea ce poate afecta învățarea și memoria”, susține autoarea cercetării, Michelle Luciano, din cadrul Universității Edinburgh din Scoția. ‘Acest studiu aduce dovada că dieta mediteraneană are un impact pozitiv asupra sănătății creierului”, arată Luciano în lucrarea citată.

Descoperire uriaşă despre bere. Cine a produs-o prima dată şi ce ingrediente speciale avea

TRUCURI simple pentru a scăpa de INDIGESTIE

Mâncarea care te oboseşte! Vezi TOPUL alimentele care te lasă fără energie

Cercetătorii menționează că în urma studiului nu s-a observat nici o relație între volumul materiei cenușii sau a grosimii cortexului cerebral și dieta mediteraneană.

De asemenea, oamenii de știință nu au identificat schimbări asupra creierului determinate de consumul de pește și de alte tipuri de carne, lucru ce contrazice studiile precedente.

Michelle Luciano a notat că în cadrul cercetărilor anterioare s-au luat în calcul măsurătorile efectuate asupra creierului numai la un anumit moment, în timp ce studiul său a urmărit subiecții o perioadă mai lungă.

Principalele boli din cauza cărora te îngrași necontrolat

La 49 de ani, Pamela Anderson a pozat aproape goală pentru un band de lenjerie intimă/ FOTO

7 feluri în care îți poți personaliza denimul

”În cercetarea noastră, obiceiurile alimentare au fost luate în calcul înainte de măsurarea volumului creierului, ceea ce subliniază faptul că dieta poate oferi creierului o protecție pe termen lung”, susține Luciano care precizează însă că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.

Comentarii: