REVIEW SANATATE

Efectele-minune ale somnului în aer liber, dezvăluite de cercetătorii americani

dfohome.com

Cu toții ne aducem aminte de vremurile când eram foarte tineri și uram noaptea pentru că nu voiam să dormim. Iar ziua ni se părea atât de scurtă! Însă, odată ce am devenit adulți, stresul și treburile de oameni mari nu ne mai lasă să ne bucurăm de suficient somn. Vestea bună este că acest lucru poate fi rezolvat!

Un studiu realizat de Universitatea din Colorado a descoperit că persoanele care au petrecut noaptea într-un cort au dormit în medie 10 ore și s-au dus la culcare cu 2 ore mai devreme decât ar fi făcut-o acasă, scrie eva.ro.

Care sunt motivele pentru care ar trebui să încercăm să dormim în aer liber?

Suntem expuși la lumina naturală

Conform unui studiu realizat la Universitatea din Colorado, expunerea la lumina naturală va reseta și va regla ceasul corpului uman. Dacă vrem să dăm uitării nopțile nedormite, ar trebui să luăm în considerare să dormim departe de tehnologie.

CITEȘTE SI: Ce să bei şi ce să NU bei seara pentru a avea un somn de calitate

Nivelul de melatonină se schimbă

Acest studiu sugerează că lumina artificială de pe smartphone sau computer poate reduce nivelul de melatonină, ceea ce afectează calitatea somnului. Acesta e motivul pentru care ar trebui să încercăm să dormim în aer liber, atât cât se poate.

Îmbunătățește imunitatea

Un studiu realizat în Japonia a arătat că petrecerea zilnică în jur de 2 ore în pădure aduce beneficii precum: scăderea tensiunii arteriale, concentrație scăzută de cortizol, ritmuri de puls mai mici, precum și niveluri mai mari de globule albe. Japonezii spun că atunci când petrecem timp în pădure, substanțele chimice pe care copacii le degajă ne protejează.
Mai mult, o noapte de somn în aer liber ne poate stimula activitatea imunitară pentru cel puțin o săptămână.

Funcțiile creierului și ale organismului se îmbunătățesc

Creierul nostru folosește mult oxigen pentru a funcționa așa cum trebuie, și la fel se întâmplă și cu mușchii noștri. Nu este niciun secret că, cu cât inspirăm mai mult oxigen, cu atât e mai bine pentru noi. Așadar, dormitul afară nu este doar o experiență relaxantă și lipsită de tehnologie, dar îi face bine și creierului și corpului nostru.

Nivelul de stres scade

În zilele noastre, aproape toți dintre noi suntem foarte stresați. Un studiu arată că, chiar și privitul unei fotografii cu un copac poate reduce stresul, iar privitul la un copac real va fi și mai benefic pentru sănătatea noastră mentală.
Pe lângă asta, sunetele din natură ne liniștesc pentru că au calități relaxante.

CITEȘTE ȘI: Avantajele și dezavantajele fiecărei poziții: Sfaturi pentru un somn de calitate

Nu mai inspiri aerul altcuiva

Conform studiilor, dacă lucrăm într-un birou sau ne petrecem mult timp într-un spațiu închis și fără ventilație corespunzătoare, atunci nivelul CO2 crește. Acest lucru ne face să fim mai puțin productivi și să întâmpinăm probleme de respirație sau dureri de cap. Trebuie să finalizezi un proiect important curând? Trage un pui de somn afară pentru a-ți aerisi creierul!

Comentarii: