„In vino veritas‟, adică „în vin se găseşte adevărul‟, spune un vechi dicton latin. Vinul este licoarea care rezolvă problemele, leagă prietenii şi vindecă sufletul, mai cu seamă corpul. În multe culturi şi religii vinul este considerat medicament.
Vinul roşu are o cantitate uriaşă de antioxidanţi, urmat de vinul rozé şi apoi de cel alb. Studiile în vitro au scos la iveală că vinul alb are un potenţial antioxidant de 4-6%, iar cel roşu de 80%. Antocianinele, acizi cinamici, se găsesc în pulpa strugurelui, în coaja boabelor şi în sâmburi.
Vinul roşu conţine şi mai mult calciu. Majoritatea flavonoidelor şi a proantocianidinelor – antioxidanţi – se găsesc în mustul fermentat (coaja mărunţită a bobului), în pulpa strugurelui, în sâmburi şi în ciorchine, şi mai slab în suc, care fermentează mai puţin, notează Jean-Marie Delacroix în cartea „200 de alimente care ne vor binele‟.
Ştiai că 100 ml de vin roşu oferă 85 calorii, din care 0,06 g proteine, 0 g lipide, 2,5 g glucide şi 0 g fibre?
Menţine inima puternică
Constatarea că francezii suferă mai puţin de boli cardiovasculare decât locuitorii altor ţări dezvoltate este cea care a scos în evidenţă capacitatea antioxidantă a vinului. Efectul cardioprotector se datorează, bineînţeles, resveratrolului, un puternic antioxidant natural, potrivit clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Cum să crești savoarea mâncării cu ajutorul unui pahar de vin roșu
Bun digestiv şi cu efect anticolesterol
După vinificare, proces care trebuie să fie efectuat corect şi fără a se adăuga aditivi în exces, taninurile împreună cu quercitina stimulează activitatea vezicii biliare şi îmbunătăţeşte elasticitatea arterelor, reducând plăcile de colesterol „rău‟, pe care le blochează. Acizii lactic, citric şi tartric din vin activează sucurile gastric, pancreatic şi biliar. Bine de ştiut: alcoolul are rolul său în vin, acela de a-i proteja polifenolii pe termen lung.
Sursă de vitamine şi minerale
Vinul natural, care provine din surse de încredere, conţine în cantităţi mari vitamine B şi C şi oligoelemente, care favorizează dizolvarea unor alcaloizi, substanţe benefice în apărarea organismului. Complexul de substanţe nutritive din vin îl fac un aliat în lupta cu alergiile, datorită conţinutului său în mangan – acesta contracarează excesul de histamină, răspunzător de apariţia alergiilor. În plus, vinul furnizează fier, cupru, zinc, calciu, magneziu şi siliciu corpului, şi a dovedit că are şi proprietăţi antibiotice.
CITEȘTE ȘI: Proprietățile terapeutice ale VINULUI ROȘU FIERT
1 pahar de vin întăreşte imunitatea
Conţinutul bogat în substanţe nutritive şi antioxidanţi din struguri stimulează sistemul imunitar să funcţioneze corect. Studiile în domeniu demonstrează şi că infecţiile virale şi răcelile sunt mai rare la persoanele care consumă vin. Mai mult decât atât, fitoterapeuţii recomandă cure cu vin persoanelor cu psihic vulnerabil, care suferă de astenie, oboseală cronică, de insomnie sau de depresie. Aceste cure terapeutice constau, în general, în consumul a unui pahar de vin natural pe zi.
Cum vorbim despre alcool, aceste terapii sunt recomandate de medic şi nu sunt indicate gravidelor, copiilor, celor cu afecţiuni hepatice, cardiace ori cu epilepsie.
Important! Taninurile din vin pot produce migrene persoanelor cu predispoziţie spre acest gen de neplăcere.
Comentarii: