Scorțișoara este una dintre aromele preferate în orice sezon și o includem cu drag în ceaiuri, în deserturi și o folosim pentru parfumarea locuinței. Este însă și un ingredient de preț pentru sănătatea și frumusețea noastră.
Iată ce beneficii aduce scorțișoara:
reglează nivelul zahărului / glucozei din sânge (glicemia),
încetineşte procesul de golire a stomacului după fiecare masă,
îmbunătăţeşte memoria şi sporeşte atenţia,
diminuează tensiunile nervoase și vindecă migrenele,
ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite,
este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei,
protejează şi calmează gâtul iritat.
Atenţie!
Femeile însărcinate și persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite mirosul foarte puternic sau cantitățile foarte mari de scorțișoară. Atenție și la adăugarea acesteia în mâncare, pentru că în urma procesării termice scorțișoara devine foarte amară. Cel mai sigur este să o adăugați la sfârșitul rețetei.
CITEȘTE ȘI: Studiu științific: Condimentul-minune care te scapă de depresie și întărește memoria
Oprah și-a dezvăluit meniul: Cum a slăbit 41 de kg în 11 luni
Ce NU trebuie să uiţi despre scorţişoară
Are un conţinut bogat de antioxidanţi, cum ar fi polifenolii
Antioxidanţii protejează corpul de acţiunea radicalilor liberi, de stresul oxidativ al acestora.
Are proprietăţi antiinflamatoare
Inflamaţia in corp este incredibil de importantă, însă ea devine o problemă când este cronică (pe termen lung) şi este îndreptată împotriva propriilor ţesuturi din corp. Scorţişoara este utilă în acest sens, deoarece multe studii au arătat că antioxidanţii din compoziţia ei au o puternică activitate antiinflamatoare.
Reduce riscul de boli de inimă
Scorţişoara a fost corelată cu un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces prematur la nivel mondial. Ea reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL si al trigliceridelor, in timp ce colesterolul HDL (considerat „bun”) ramane stabil.
Poate sa imbunatateasca sensibilitatea la insulină
Insulina este unul dintre hormonii importanţi care reglează metabolismul şi folosirea energiei. Tot insulina este esenţială pentru transportul glucozei din fluxul sangvin în celule. Problema este că mulţi oameni au o rezistenţă la efectele insulinei. Vestea bună este că scorţişoara poate reduce dramatic rezistenţa la insulină, ajutând acest hormon extrem de important să îşi facă datoria. Ajutând astfel insulina să îşi îndeplinească funcţia, scorţişoara poate reduce cantitatea de glucoză din sânge.
Are un puternic efect anti-diabet
Scorţişoara este renumită pentru efectele sale benefice în ceea ce priveşte scăderea glicemiei şi are câteva mecanisme care o ajută să facă acest lucru.
În primul rând, scorţişoara scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sangvin după o masă. Reuşeşte să facă asta prin interacţiunea cu numeroase enzime digestive, care încetinesc descompunerea carbohidraţilor în tractul digestiv, scrie doc.ro.
În al doilea rând, un compus din scorţişoară poate să acţioneze asupra celulelor, mimând efectele insulinei. Acest lucru îmbunătăţeşte foarte mult efectele glucozei asupra celulelor, deşi acţionează mai lent decât insulina în sine. Doza eficientă de scorţişoară care are efecte anti-diabet, conform studiilor, este cuprinsă între 1 şi 6 grame pe zi.
CITEȘTE ȘI: Delicios și sănătos: Supa-minune de usturoi care te scapă de răceală
Efectele uimitoare ale cafelei fără cofeină. Diferențele față de cafeaua obișnuită
Ajută în lupta contra infecţiilor bacteriene şi infecţiilor fungice
Compusul activ principal din scorţişoară (aldehidă cinamică) poate să ajute la lupta contra multor tipuri de infecţii. S-a dovedit că uleiul de scorţişoară tratează eficient infecţiile tractului respirator cauzate de fungi. De asemenea, el poate să inhibe dezvoltarea anumitor bacterii, inclusiv Listeria si Salmonella. Efectele antimicrobiene ale scorţişoarei pot, de asemenea, să ajute la prevenirea distrugerii dinţilor şi pot să reducă respiraţia urât mirositoare.
Comentarii: