Un nou studiu sugerează că nu ar trebui să te simți vinovat că bei vin roșu cu moderație în timpul săptămânii – de fapt, ți-ar putea oferi beneficii pentru sănătate.
O echipă de experți din Germania și Irlanda de Nord a analizat legătura dintre consumul de flavonoide – găsite în vinul roșu, printre alte alimente și băuturi – și tensiunea arterială într-un eșantion de aproape 1.000 de germani.
Ei au descoperit că consumul a trei pahare de dimensiune standard (125 ml) de vin roșu pe săptămână poate scădea tensiunea arterială.
Cu toate acestea, experții subliniază că, dacă nu beți deja alcool, nu ar trebui să începeți și că băuturile ar trebui să țină întotdeauna cont de regulile oficiale de consum.
Potrivit American Heart Association, care a publicat studiul, consumul de alcool poate face parte dintr-o dietă sănătoasă dacă este consumat cu moderație, adică nu mai mult de o băutură alcoolică pe zi pentru femei și două băuturi alcoolice pe zi pentru bărbați.
CITEȘTE ȘI: Cum să crești savoarea mâncării cu ajutorul unui pahar de vin roșu
În prezent, NHS recomandă bărbaților și femeilor să nu bea mai mult de 14 unități pe săptămână în mod regulat. Un pahar mare de vin (250 ml) este în jur de trei unități.
Studiul, publicat în revista Hypertension, a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea Queen din Belfast și la Universitatea Kiel din Germania.
Potrivit echipei, flavonoidele – nutrienții abundenți din fructe, legume, ceai și alte alimente pe bază de plante – par să aibă un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale.
Flavonoidele sunt descompuse de comunitatea de microorganisme de un trilion de puternice din intestinul nostru, cunoscută sub numele de microbiotă.
„Microbiomul nostru intestinal joacă un rol cheie în metabolizarea flavonoidelor pentru a le spori efectele cardioprotective”, a spus autorul studiului Aedín Cassidy de la Universitatea Queen din Belfast, Irlanda de Nord.
CITEȘTE ȘI: Alimente pentru creier: Brânza și vinul roșu, efecte benefice pe termen lung/ STUDIU
„Acest studiu oferă dovezi care sugerează că aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale sunt realizabile cu simple modificări ale dietei zilnice”.
Experții mai notează, totuși, că descoperirile lor nu pot dovedi o cauză directă și un efect și că acest studiu s-a concentrat pe alimente specifice bogate în flavonoide, nu pe toate alimentele și băuturile cu flavonoide.