Efectul neașteptat al cartofilor prăjiți: Ce au descoperit cercetătorii chinezi. Oamenii de știință de la Universitatea Zhejiang din China au declarat că un consum excesiv de cartofi prăjiți poate duce la depresie.
Efectul neașteptat al cartofilor prăjiți
Se subliniază faptul că acest tip de mâncare crește riscul de a dezvolta anxietate și depresie. Oamenii de știință au împărtășit rezultatele cercetării lor prin publicarea unui articol corespunzător în revista științifică PNAS.
În postare se arată: „În acest articol se menționează că „Cartofii prăjiți au un conținut ridicat de carbohidrați. Aceștia determină formarea unei substanțe numite acrilamidă. Acrilamida, pe de altă parte, este un agent cancerigen care agravează diverse stări nevrotice”.
CITEȘTE ȘI: Cartofi prăjiți seara: Un mare NU sau chiar recomandat?
Nocivitatea cartofilor prăjiți
Experții chinezi au subliniat necesitatea de a se abține de la consumul excesiv de cartofi prăjiți. În plus, oamenii de știință fac apel la excluderea din alimentație a chipsurilor, biscuiților și biscuiților, deoarece aceste produse sunt bogate în substanțe cancerigene.
Conținutul caloric și valoarea nutritivă a cartofilor prăjiți (la 100 de grame):
- Proteine – 4,2 g
- Grăsimi – 15,7 g
- Carbohidrați – 35,3 g
- Conținut caloric – 297 kcal
Conținutul caloric ridicat atrage imediat atenția. Aceeași cantitate este conținută, de exemplu, în 300 de grame de paste fierte sau într-o cină completă sub formă de pui înăbușit cu legume. Dar răul consumului acestui produs este sporit de o porție suplimentară sau de alte clasice de fast-food – burgeri, gustări etc.
Cartofii prăjiți au un conținut ridicat de grăsimi trans, un tip de grăsimi nesaturate. Într-o formă prelucrată industrial, aceștia sunt foarte periculoși pentru sănătate: cresc concentrația de colesterol „rău”, reduc producția de insulină, înrăutățesc absorbția glucozei și provoacă formarea de radicali liberi.
Oamenii de știință indică o listă exemplară de probleme care pot apărea în urma consumului de grăsimi trans:
- hipertensiune arterială, boli coronariene, boli cerebrale, boli renale și alte boli cardiovasculare;
- diabet;
- tumori și cancer;
- îmbătrânire prematură;
- obezitate;
- scăderea nivelului de testosteron.
American Journal of Clinical Nutrition a publicat rezultatele unui studiu la care au participat aproape patru mii și jumătate de adulți, potrivit căruia consumul de cartofi prăjiți de mai mult de două ori pe săptămână poate dubla riscul de deces prematur.
CITEȘTE ȘI: La fel de gustos, dar mult mai sănătos: Alternativa ideală la cartofii prăjiţi
Cât de des poți mânca cartofi prăjiți?
Răspunsul la această întrebare este dat de profesorul de la Harvard School of Public Health, Eric Rome. Potrivit acestuia, cu exerciții fizice regulate, somn și alimentație adecvată, o persoană își poate permite o porție de șase cartofi prăjiți pe săptămână!
În ciuda faptului că o porție standard în restaurantele fast-food conține 45-50 de cuburi. Dacă nu vă puteți limita la o cantitate atât de mică din mâncarea preferată, atunci va trebui să reduceți numărul de cartofi prăjiți pe care îi mâncați la o dată pe lună. Și în acest caz, nu trebuie să abuzați de mărimea porției, recomandă actualno.com.
Comentarii: