Dacă există dureri la nivelul picioarelor, coloanei vertebrale, greutate în picioare și brațe fără un motiv aparent, atunci cel mai probabil – cu puțin timp înainte de aceasta, persoana a suferit un stres sever. Sau duce un stil de viață în care frica și anxietatea sunt prezente în mod constant.
Răspunsul este evident – pot, există motive întemeiate pentru acest lucru. De ce mă dor picioarele după stres ? Disconfortul muscular după o situație stresantă se poate manifesta în diferite moduri.
Cel mai adesea – se simte ca și cum corpul a fost supus unei sarcini grele în timpul unei munci grele sau a unui sport. Durerea musculară poate fi mai slabă sau mai puternică, în diferite părți ale corpului, se poate muta de la membre la coloana vertebrală, la gât, la piept etc.
O variantă este posibilă atunci când toți mușchii sunt resimțiți, apare slăbiciunea – o persoană nu se poate ridica nici măcar din pat.
CITEȘTE ȘI: 3 semne la nivelul picioarelor care ar putea arăta că suferi de hipertensiune
Apariția după stres a unei slăbiciuni musculare severe este cauzată de o serie de factori:
Într-o situație stresantă, organismul primește o doză șoc de adrenalină, în urma căreia mușchii intră într-o stare de „pregătire de luptă” (adrenalina este un hormon care mobilizează forțele de rezervă ale organismului pentru supraviețuire). După ce au primit o astfel de încărcătură, mușchii încep procesul de recuperare, iar durerea care apare este un semnal că este nevoie de odihnă.
Nervoasă, o persoană face involuntar mișcări neobișnuite – de exemplu, se cocoșează, se ghemuiește, își încovoaie degetele de la picioare, își încordează picioarele etc. – și face toate acestea cu forță, provocând un spasm muscular. Apoi, acele părți ale corpului reacționează cu durere.
Durerea de picior după stres se poate datora pierderii de lichide. Un nivel crescut de anxietate determină o transpirație crescută, urinare frecventă. Un organism deshidratat reacționează cu dureri la nivelul mușchilor membrelor.
Șocul nervos poate provoca nevroză, care crește sensibilitatea la orice influență externă. Ceea ce nu este perceptibil într-o stare normală provoacă durere într-o situație de stres.
Persoanele nervoase suferă adesea de dureri imaginare care se intensifică în perioada de exacerbare a situației. Durerea poate fi resimțită oriunde sau local. O situație stresantă este periculoasă prin eliberarea unei cantități uriașe de hormoni în organism – adrenalină și noradrenalină.
Reacția poate fi diferită, foarte des este o creștere a tensiunii arteriale, care poate provoca vasospasm, afectează negativ pereții lor. Există senzații dureroase care pot contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a anginei pectorale și a multor alte boli.
Stresul poate provoca nu numai mialgie, ci și amorțeală a corpului cu nevroză. Aceasta este o afecțiune foarte neplăcută, însoțită de amorțeală, sensibilitate redusă a pielii. Articulațiile, degetele, mâinile, picioarele sunt furnicături cu nervi. Acest lucru se datorează unei încălcări a alimentării cu sânge a țesuturilor, comprimarea nervilor.
Sunt posibile următoarele încălcări:
Amorțeala cu nevroză poate fi un semn prevestitor al unui accident vascular cerebral, trebuie să consultați imediat un medic.
CITEȘTE ȘI: Picioarele sau semnalul unor boli: Ce înseamnă dacă ai picioarele reci, umflate sau cu mâncărimi
Diagnosticul „distonie vegeto-vasculară” înseamnă că tonusul vascular din organism este perturbat, ceea ce se datorează unui dezechilibru în sistemul nervos. Se manifestă cu anumite simptome – din această cauză, toate organele și sistemele suferă.
Senzațiile la pacienți sunt individuale – poate fi slăbiciune, durere la nivelul membrelor. Apariția durerii semnalează o problemă care poate fi rezolvată cu succes dacă este tratată la timp. Dacă pacientul nu caută ajutor, durerea se intensifică, pot începe atacurile de panică, ceea ce afectează calitatea vieții.