X

Efectul uimitor pe care îl au minciunile asupra creierului, dezvăluite de un studiu realizat în SUA

O echipă de cercetători de la Universitatea Brandeis, Statele Unite ale Americii, a realizat un studiu inedit. Cercetătorii au încercat să afle ce se întâmplă în mintea oamenilor atunci când mint şi cât de uşor ajungem să acceptăm unele neadevăruri.

Cercetătorii au folosit electroencefalografie (EEG) pentru a monitoriza activitatea cerebrală a adulţilor, tineri şi mai vârstnici, asta în timp ce dau răspunsuri adevărate sau false în chestionare. Potrivit Curiosity.com, studiul a relevat faptul că vârstnicii, cei cu vârste cuprinse între 60-92 de ani, au ajuns să accepte mai uşor minciunile decât grupul de tineri de 18-24 de ani.

CITEȘTE ȘI: Descoperirea cercetătorilor japonezi: Ce trebuie să faci zilnic pentru o memorie mai bună

Astfel, inconştient, ei ajungeau să accepte o minciună ca pe un adevăr, după numai o oră. „Cei mai în vârstă au dificultăţi mai mari în a distinge între ceea ce este real şi ceea ce nu este”, susţine cercetătorul Laura Paige, unul dintre autorii studiului efectuat la Universitatea Brandeis.

Minciuna joacă feste memoriei oamenilor mai în vârstă

Descoperirile sale sugerează că lansarea unei afirmaţii false, a unei minciuni, joacă feste memoriei oamenilor mai în vârstă. Astfel, de multe ori aceştia nu-şi mai pot aminti cu certitudine ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, iar în cele din urmă ajung să dea credit unei minciuni. „Odată ce s-au angajat să mintă, asta le va schimba modul de percepţie”, mai spune Paige.

O minciună pentru ştiinţă

În studiu, 42 de participanţi, aproximativ jumătate de seniori şi jumătate de milenii, au primit un formular cu 102 întrebări despre ceea ce au făcut în ziua precedentă. Formularul le-a cerut să răspundă la întrebări precum „Aţi apăsat amânarea pe ceasul deşteptător?” şi „Aţi folosit o furculiţă pentru a mânca masa de prânz?”

La jumătate dintre întrebările alese la întâmplare, cercetătorii le-au cerut subiecţilor să mintă. Patruzeci şi cinci de minute mai târziu, respondenţii au răspuns aceluiaşi chestionar. De data aceasta, cercetătorii le-au spus să răspundă cu adevărat la toate întrebările.

Principala problemă pusă de studiu a fost dacă a fost din nou minciună. Atunci când participanţii au minţit răspunzând la o întrebare prima dată, şi-au amintit faptul că au minţit sau acum cred că minciuna a fost adevărul?

CITEȘTE ȘI: Cauzele care îți provoacă PIERDERI DE MEMORIE

Rezultatele au arătat că, în comparaţie cu grupul de tineri, vârstnicii erau mai predispuşi să creadă minciuna. În plus, datele EEG au relevat faptul că minciuna a activat procesele cerebrale responsabile pentru memorie.

Potrivit lui Paige, descoperirea sugerează faptul că o minciună se poate încorpora în memorie şi se poate simţi la fel de reală precum adevărul. „Minciuna schimbă memoria şi creează o nouă amintire pentru ceva ce nu s-a întâmplat”, a concluzionat cercetătoarea.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro