X

Elimină rapid durerea de cap, măsea şi nu numai: Top 10 cele mai eficiente analgezice

Cunoscator sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima data in viata „lovit” de migrena, durere de genunchi, sciatica sau durere de masea, in mijloc de noapte… Te intrebi: care este cea mai potrivita pastila care sa imi ia durerea „cu mana”?

Fiindca in mod sigur va intrebati deseori care sunt cele mai bune medicamente impotriva durerii, va oferim un top 10 al celor mai eficiente analgezice.

In ajutorul nostru, specialistii au elaborat un top al celor mai eficiente analgezice, care pot fi eliberate si fara prescriptie medicala, publicat si in Daily Mail. Pentru ca denumirile generice variaza de la un produs la altul, antialgicele sunt clasificate in acest top pe baza substantei active de catre expertii de la Universitatea de Medicina din Oxford, Marea Britanie. Studiile au inclus mai mult de 20.000 de pacienti.

1. Etoricoxib, 120-240 mg

Este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat pentru durerile post-operatorii, osteoartrite (artroze), artrite reumatoide, guta, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate si unele tipuri de migrene (scor: 18,5). Desi in 2008, Agentia Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency – EMEA) a emis o avertizare extrem de serioasa privind riscul cardiovascular al etoricoxicului, medicamentul ramane in topul eficientei antalgice, conform cercetatorilor de la Oxford.

2. Diclofenac, 100 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat in osteoartrite (artroze), artrite reumatoide, dureri de cap, guta, dureri post-operatorii, spondilartrita anchilopoietica, osteoartroza, periartrita, tendinita, tenosinovita, luxatii, intinderi de ligamente, fracturi, dureri lombosacrale, crize de guta, inflamatii postoperatorii de natura ORL, stomatologie si ortopedie (scor: 18,2).

CITESTE SI: Duşmanul medicamentelor: Cum ne sabotăm singuri tratamentele medicale

3. Celecoxib, 400 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat in osteoartrite (artroze), artrite reumatoide si dureri menstruale (scor: 17,9)

4. Paracetamol (acetaminofen), 1000 mg, in combinatie cu codeina, 60 mg

Acetaminofenul (unul dintre cele mai populare analgezice din lume, folosit de toate varstele) castiga locul patru doar in combinatie cu acest opioid – codeina. Amestecul pare a fi folosit cu succes pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri dupa unele interventii chirurgicale, entorse, fracturi si luxatii (scor: 17,8).

5. Aspirina, 1200 mg

Vechiul acid acetilsalicilic ramane un medicament antiinflamator nesteroidian din familia salicilatilor, folosit in principal ca antipiretic (combate febra), dar folosit cu succes si ca un analgezic minor si antiinflamator. Nu se administreaza persoanelor sub 18 ani (scor: 17,6).

6. Ibuprofen, 400 mg

Antiinflamator nesteroidian indicat in artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta, artrita psoriazica); stari inflamatorii severe in ORL, stomatologie, patologia respiratorie, ginecologie, oncologie, dureri dentare, dismenoree (scor: 17.5).

7. Oxicodona, 10 mg, in combinatie cu paracetamol, 650 mg

Un antialgic foarte puternic, recomandat in durerile severe post-operatorii si in dureri de spate intense (scor: 17,4).

8. Ketorolac, 10 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat in tratarea durerilor moderate si severe, dureri post-operatorii, dureri de spate sau dureri in diferite tipuri de cancer (scor: 17,4).

9. Naproxen, 400/440 mg

Antiinflamator nesteroidian cu actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare, traumatisme in sistemul osteoarticular, sciatica, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infectii respiratorii acute si alte stari inflamatorii si febrile, dismenoree, iminenta de nastere prematura (scor: 17,3).

10. Piroxicam, 20 mg

Antiinflamator nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficace cu efect durabil (este suficienta o singura doza pezi) si este indicat in poliartrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilopoietica, afectiuni musculoscheletice acute, criza de guta (scor: 17,3).

CITESTE SI: Remediile naturiste COMBINATE cu medicamente au efecte secundare grave /STUDIU

Nu trebuie uitat ca administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate avea reactii adverse grave, mai ales cand sunt administrate pe o perioada lunga, si se recomanda administrarea cu prudenta in timpul sarcinii, doar la sfatul medicului.

Contraindicatiile sunt in principal afectiunile digestive:

Ulcer gastroduodenal activ, sangerari gastrointestinale, dar si leucopenie, trombocitopenie, porfirie, intoleranta la antiinflamatoare inhibitoare ale ciclooxigenazei (reactii anafilactoide in antecedente); prudenta in caz de antecedente ulceroase, la astmatici (risc sporit de reactii anafilactoide), la cardiaci si hipertensivi, la renali, in insuficienta hepatica.

Cele mai intalnite reactii adverse sunt greata, stare de voma, diaree, constipatie, scaderea poftei de mancare, ameteala, dureri gastrice etc. In anumite situatii patologice coexistente, pot determina retentie, edem, crize renale sau hepatice, accentuarea sangerarilor ori aparitia de sangerari sau ulceratii.

Cititi prospectele medicamentelor daca medicul v-a recomandat si alte medicamente, pentru ca, de multe ori, antiinflamatoarele nesteroidiene pot interactiona cu alte medicamente, administrate simultan.

Asocierea cu glucocorticoizi sau alte antiinflamatare nesteroidiene creste riscul sangerarilor digestive si al ulcerului; favorizeaza retinerea potasiului sub influenta spironolactonei, micsoreaza efectul furosemidului si al medicatiei antihipertensive etc.

Tipul de medicamente depinde de tipul de durere cu care te confrunti

Specialistii ne reamintesc ca tipul de durere de care suferim determina si tipul de medicament de care avem nevoie pentru a trata acea durere. De exemplu, pentru durerea asociata cu inflamatia, cum ar fi durerea de spate sau durerile de cap, paracetamolul si medicamentele antiinflamatoare functioneaza cel mai bine.

CITESTE SI: Pot fi folosite medicamentele expirate? Explicaţiile specialiştilor

In cazul in care durerea este cauzata de nervii sensibili sau deteriorati (cum este in caz de sciatica), aceasta este de regula tratata cu substante care modifica modul in care functioneaza sistemul nervos central.

Nu uita ca scopul medicamentelor din clasa analgezicelor este de a imbunatati calitatea vietii. Toate analgezicele pot avea efecte adverse, asa ca trebuie sa discuti cu medicul tau inainte de a lua orice fel de medicament.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro