SANATATE

‘Elixirul vieții’: Vitamina care îți poate salva viața și unde se găsește

Vitamina C este numită și elixirul vieții. Geniala inventie a naturii, vitamina C este o arma impotriva multor boli. Fiind un antioxidant de exceptie, contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism.

Vitamina C are rol important în prevenirea și tratarea răcelii, gripei, rănilor, infecțiilor, diabetului, cancerului, tuberculozei, astmului, alergiilor, bolilor cardiovasculare. De asemenea, există dovezi puternice care atestă abilitatea vitaminei C de a proteja organismul împotriva problemelor de sănătate prenatală, afecțiunilor oculare, artrită si chiar impotriva îmbătrânirii pielii.

Făcând parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apă), potrivit revista.e-vita.ro,  vitamina C se elimină in cantități mari din organism. Organismul uman nu își poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa și-o procure din alimente sau din alte surse.

Topul surselor naturale

Acerola
Măceşele
Cătina
Ardeii iuţi
Coacăzele negre
Urzica
Pătrunjelul
Roşii în ulei
Kiwi
Varza de Bruxelles

 

Deficiența

Mulți oameni pot avea un nivel scazut de vitamina C. Fumatul reduce cantitatea de vitamina C din organism, astfel încât fumătorii au un risc mai mare de deficit. Forma severă de deficit de vitamina C este cunoscută sub numele de scorbut.

Semnele de deficit de vitamina C includ părul uscat și despicarea acestuia, gingivita (inflamatia gingiilor) și sangerarea gingiilor, descuamarea pielii uscate, scăderea ratei de vindecare si cicatrizare a ranilor, vânătai rapide și persistente, sângerări nazale și capacitate scăzuta de luptă a organismului impotriva infecțiilor.

Niveluri scăzute de vitamina C au fost asociate cu hipertensiunea arteriala, boli ale vezicii biliare, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, ateroscleroza (acumularea de placi in vasele de sange) care poate duce la atac de cord si accident vascular cerebral.

Excesul

Excesul de vitamina C (1000-5000 mg pe zi) se manifesta prin deranjamente stomacale mai ales in cazul unei sensibilitati crescute la aciditate, aparitia de pietre la rinichi, afectarea sistemului imunitar si aparitia simptomelor de ameteala si greata.

Doze recomandate

Cel mai bun mod de a lua suplimente de vitamina C este de 2 – 3 ori pe zi, in timpul meselor. Unele studii sugereaza ca adultii ar trebui sa ia 250-500 mg, de două ori pe zi.

 

Deoarece fumatul epuizeaza vitamina C, oamenii care fumeaza ar putea avea nevoie o suplimentare de 35 mg pe zi.

Beneficii

Vitamina C este cea mai populară vitamină. În afară de a trata răcelile, oamenii iau vitamina C în speranța că aceasta va vindeca numeroase afectiuni. Exista acum dovezi științifice pentru a susține aceste speranțe.

Reduce severitatea simptomelor în răceli, acționând ca un antihistaminic natural

De aceea, este utila si pentru controlul alergiilor, deoarece reduce nivelurile de histamină. Dând sistemului imunitar suplimente de vitamina C, aceasta deseori reduce durata răcelii, iar printr-un aport mai mare de vitamina C, aceasta poate chiar preveni răceala.

Vitamina C este utilă in vindecarea ranilor de toate tipurile

De la tăieturi și oase rupte, la arsuri și la recuperareă de la rănilor chirurgicale, post-operatorii. Vitamina C, administrată oral, ajuta rănile sa se vindece mai repede și mai bine. Aplicată local, vitamina C poate proteja pielea de radicalii liberi dupa expunerea la razele ultraviolete (UV).

Prevenirea cataractei

Această boală provoacă opacifierea cristalinului și poate duce la orbire în special la vârstnici. Cristalinul (lentila ochiului) are nevoie de vitamina C pentru a contracara toți radicalii liberi care se formeaza ca rezultat al soarelui asupra ochiului.

Vitamina C ajută la prevenirea bolilor de inima și menține colesterolul normal in sânge, pas important în prevenirea bolilor de inima și a accidentelor vasculare cerebrale. Tensiunea arteriala poate fi îmbunătățită în prezența aceastei vitamine minune.

Astmaticii tind sa aiba nevoi mai mari pentru vitamina C, din cauza funcției sale antioxidante în plămâni și căile respiratorii. Dozele de 1.000 la 2.000 mg pe zi ameliorează simptomele astmatice și reduc producția organismului de histamină, care contribuie la inflamatie.

Vitamina C poate ucide bacteriile rezistente la medicamentele anti tuberculoza (TBC), potrivit experților de la Albert Einstein Colegiul de Medicina a Universitatii Yeshiva. Adăugarea de vitamină C la cocktailul de medicamente existent ar putea scurta durata terapiei.

Vitamina C si-a facut aparitia in comunitatea stiintifica ca o optiune de tratament pentru pacientii cu cancer de-a lungul ultimilor 40 de ani.

Dozele mari de vitamina C administrata IV pentru tratamentul cancerului au un efect pro-oxidant.

Administrata in doze mari, vitamina C este transformata la nivel biochimic in peroxid de hidrogen, substanta care ucide selectiv celulele canceroase. Prin urmare, vitamina C are potentialul de a fi folosita ca un agent chimioterapeutic, fara efectele secundare adverse pe care le produc majoritatea tratamentelor conventionale impotriva cancerului.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Kansas a testat relatarile efectelor vitaminei C in doze mari, administrata intravenos unui grup de subiecti umani si a constatat ca aceasta are capacitatea de a eradica in mod eficient celulele canceroase lasand in acelasi timp celulele sanatoase intacte.

Comentarii: