Superalimente care furnizează energie pentru creier. Superalimentele (fructele şi legumele) au rolul de a furniza alte componente organismului decât cele de bază, pe care îl oferă carbohidraţii ori proteinele.
Scopul lor variază de la furnizarea de energie pentru creier, la prevenirea bolilor şi chiar la tratarea lor.
Antioxidanţii, luptătorii de elită
Dar de ce sunt vegetalele aşa de bune? Răspunsul stă în structura pe care o au legumele şi fructele. Medicii insistă să ne bazăm pe puterea antioxidanţilor pe care îi conţin. Aceştia sunt un grup de substanţe care includ vitaminele C şi E, betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A, mineralele fier, seleniu, zinc etc.
Antioxidanţii joacă un rol cheie în protejarea organimului de răul pe care îl fac bolile, în special cancerul, afecţiunile cardiace şi nu numai. Ei practic au rolul de a dezarma anumite molecule agresive cunoscute drept radicali liberi, responsabili de apariţia bolilor.
CITEȘTE ȘI: Oamenii de ştiinţă avertizează: Liniştea, esenţială pentru sănătatea creierului
Multe fructe şi legume sunt bogate în antioxidanţi, iar pentru a te asigura că oferi cantitatea optimă de antioxidanţi este bine să alegi o varietate de fructe şi legume cât mai colorate.
Mese sub semnul curcubeului
Iată câteva idei de superalimente pe care să le consumi cât de des poți:
ROŞII: cireşe, struguri, papaya, pepene, roşii, grapfruit roşu sau alb, prune, guava, zmeură,căpşuni;
PORTOCALII-GALBENE: caise, morcovi, lămâi, mango, portocale, fructul pasiunii, pere, cartofi dulci, dovleci, pepene galben;
VERZI: avocado, broccoli, varză, spanac, varză de Bruxelles, salată verde, mazăre, măcriş;
ÎNCHISE LA CULOARE: struguri, prune, sfeclă, mure, coacăze negre, vinete, struguri, prune;
ALBE: mere, ciuperci, ceapă, cartofi, conopidă.
Mâncați fructe românești, iar varză crudă
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație, recomandă în special fructele românești. „Mărul, prunele, perele sunt excelente. Magiunul din prune fără adaos de zahăr este excepțional pentru că în el se concetrează micronutienți. Kiwi, portocalele vi le recomand cu căldură, însă nu sub formă de sucuri, ci fructul ca atare.
CITEȘTE ȘI: Activitatea creierului depinde de acest ‘combustibil’. În ce alimente se găseşte
Micuții trebuie învățați să le mănânce cu totul pentru că acele ațișoare din portocale conți xiloză, excelentă pentru digestie. Strugurii trebuie de asemena mâncați cu tot cu coajă”, sunt recomandările specialistului în alimentație, potrivit doctorulzilei.ro.
În ceea ce privește legumele, varza este o soluție bună atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cel mai bine ar fi ca varza să fie mâncată crudă, în salata, dar poate fi și gătită. „Broccoli, varza creață, ridichile, guliile, varza de Bruxelles sunt de asemenea legume excelente pentru copii. Încercați să le introduceți în dietă și muștarul adevărat, cel făcut doar din boabe de muștar (fără E-uri) pentru că are calități anticancerigene. Poate fi pus peste carne”, mai recomandă expertul în nutriție.
Comentarii: