REVIEW SANATATE

Enterocolita e spaima verilor noastre! Ce medicamente miraculoase avem în cămară și cât de simple sunt rețetele

Libertatea pentru femei

Vara vine la pachet cu de toate. Cu vacanțe, cu plajă, cu baie în mare, dar și cu viruși și bacterii care se trezesc la viață și devin adevărate pericole pentru sănătatea noastră. Iar enterocolita este una dintre afecțiunile care apare odată cu căldura.

Desigur, medicii spun că ea se poate preveni cu o igienă adecvată și se poate trata, de asemenea, prin metode naturale. Doctorul farmacist Ovidiu Bojor este unul dintre acei specialiști care susțin că, dacă nu apar complicații, este bine să apelezi la remedii naturale pentru enterocolită.

Iar recomandările lui Ovidiu Bojor, făcute în ”Libertatea pentru femei” nu ne trimit mai departe de propria cămară sau grădina din dotare.

Citește și:  ATENŢIE! Când trebuie să te FEREŞTI de lavandă, în ciuda zecilor de beneficii ale plantei

”Farmacia” din grădină și din pădure

De exemplu, migdalele au o acţiune antiseptică remarcabilă. Se consumă ca atare, sub formă de sâmburi zdrobiţi. Iar din napi, se poae face un decoct din 100 de grame de felii, la un litru de apă.

Adevărate minuni face și usturoiul, despre care am tot povestit că are o puternică acțiune antibacteriană. Se consumă doi-trei ‘căței’ pe zi sau puteți face și aici un decoct din doi-trei ‘căței’ zdrobiți, pe care să îi fierbeți 15-20 minute în 200 ml de… lapte. Cantitatea se bea în cursul unei zile.

Fructele de pădure, de asemenea, și în special afinele au acţiune bacteriostatică. Sunt adevărate bombardiere care iau la țintă și distrug flora patogenă intestinală. Este indicată chiar cura de afine, adică 300-500 g fructe proaspete sau 100 g fructe uscate pe zi. Se poate face însă și macerat la rece timp de 8 ore din aceeași cantitate, dar cel mai bine e să le mâncați, pur și simplu.

Măceșele sunt încă la loc de cinste pe acest segment, iar din ele e bine să se facă un decoct scurt,  din două linguri de pulpă mărunţită la o jumătate de litru de apă, cantitate suficientă în cursul unei zile.

De porumbe vă mai amintiți? Erau prin crângurile copilăriei și atunci când nu erau coapte, aveau un gust oribil. Doar că habar nu aveam ce efecte benefice are băutura preparată dintr-o lingură de fructe la o cană cu apă. Ca să fie exact ceea ce trebuie, experții spun să consumați două căni pe zi.

Citește și:  Planta din România care distruge în timp record celulele canceroase

Cimbrișorul este perfect, dar atenție la contraindicații!

Cimbrișorul de câmp este un bun antiseptic intestinal. Puteți să preparați o infuzie dintr-una sau două linguriţe de plantă la o cană cu apă și să beți două căni pe zi timp de o săptămână.

”Acest tratament este foarte util în enterocolitele de origine microbiană. Dozele prescrise nu trebuie depăşite. Altfel, pot provoca persoanelor mai sensibile dureri de cap. Și mare atenție: este contraindicat în dispepsii şi hipopepsii grave, precum și în insuficienţa pancreatică și în sarcină.”, este avertismentul doctorului farmacist Ovidiu Bojor.

Cimbrișorul de cultură are și el efecte bune în tratarea enterocolitelor de origine bacteriană. Se face o infuzie dintr-una sau două lingurințe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi timp de o săptămână. Dar ca și varianta lui sălbatică, este contraindicat în sarcină.

Comentarii: