Eritrocitele sunt celule care circulă în sânge şi transportă oxigen în organism. Acestea sunt produse de măduvă osoasă şi apoi sunt eliberate în fluxul sanguin în timp ce se maturizează.
Celulele roşii din sânge au o durată de viaţa de aproximativ 120 de zile şi sunt înlocuite continuu pe măsură ce îmbătrânesc şi se degradează.
Testul ratei de sedimentare a eritrocitelor – testul ESR
Dacă medicul dumneavoastră suspectează un nivel ridicat de inflamație în organism, vă poate recomanda un test de sânge numit un test al ratei de sedimentare a eritrocitelor (ESR). Se uită la cât de repede celulele roșii din sânge se pot scufunda în partea de jos a unui tub de testare, cu o rată ridicată de decontare care indică o inflamație ridicată.
Numit și test de rată de sedimentare sau test de viteză, un test ESR nu diagnostichează o anumită afecțiune. În schimb, vă ajută medicul să determine dacă vă confruntați cu inflamații și ce teste suplimentare pot fi necesare. Testul ESR poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza bolile inflamatorii pe care le aveți deja, potrivit Healthline.
Cum funcționează testul de sânge ESR
Un test ESR măsoară rată la care celulele roșii din sânge (RBCs) cad în partea de jos a unui tub de testare. Proba de sânge pentru acest test este măsurată pe parcursul unei ore.
Când vă confruntați cu inflamație, aceasta poate afecta RBCs dumneavoastră într-un număr de moduri. În primul rând, RBCs se agață împreună, formând aglomerări. Această aglomerare afectează rată la care RBCs se scufundă într-un tub în care este plasată o probă de sânge.
De asemenea, dacă aveți o infecție acută sau o inflamație cronică, pot exista mai multe proteine în RBCs. Acest lucru îi poate face să se stabilească mai repede. Cu cât celulele se scufundă mai repede și mai departe spre fundul unui tub de testare, cu atât este mai probabil ca inflamația să fie prezentă.
Diagnosticarea afecțiunilor provoacă inflamații
Testul ESR poate fi utilizat pentru a ajuta medicul dumneavoastră să diagnosticheze afecțiuni care provoacă inflamații, cum ar fi:
- arterită temporală
- boli autoimune
- cancer
- infecţii
Monitorizarea afecțiunilor inflamatorii
Testul ESR poate ajuta medicii să monitorizeze afecțiunile inflamatorii autoimune, cum ar fi:
- artrita reumatoidă
- lupus eritematos sistemic (LEŞ)
Medicul dumneavoastră ar putea comanda, de asemenea, acest test, dacă aveți:
- unele tipuri de artrită
- anumite probleme musculare sau ale țesutului conjunctiv, cum ar fi polimialgia reumatică
CITEȘTE ȘI: Cele mai importante analize medicale: Îți pot salva viața dacă nu le mai amâni
Când este necesar testul ESR
Este posibil să aveți nevoie de un test ESR dacă aveți simptome de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita sau boala inflamatorie intestinală (IBD). Aceste simptome pot include:
- dureri articulare sau rigiditate care durează mai mult de 30 de minute dimineața
- dureri de cap, în special cele asociate cu durere în temple și modificări ale vederii
- pierdere în greutate neintenționată
- durere la nivelul umerilor, gâtului său pelvisului
Simptome digestive, cum ar fi:
- diaree
- febră
- sânge în scaun
- dureri abdominale neobișnuite