REVIEW SANATATE

Ești mai sănătos dacă ești bun cu ceilalți: Cum sunt afectate creierul și inima

Bunătatea are efecte pozitive asupra minții, trupului și sufletului celui care dă dovadă de generozitate, dar și celui care beneficiază de generozitatea cuiva.

Oamenii de știință susțin că nu doar actele de generozitate pe care le facem sau al căror destinatari suntem, ci până și observarea unui moment de generozitate are un impact pozitiv asupra noastră, chiar dacă nu suntem direct implicați. Bunătatea nu numai că te face să te simți mai fericit, însă te face să fii și mai sănătos, potrivit cercetărilor științifice, scrie doc.ro.

Iată care sunt beneficiile generozității:

Generozitatea stimulează secreția de serotonină și dopamină

Atunci când suntem buni și generoși cu cei din jur, ori când cineva ne tratează cu bunătate, secreția de serotonină și de dopamină este sporită. În chimia creierului se produce o schimbare, apărând astfel starea de bine, de fericire.

CITEȘTE ȘI: De ce să te bucuri că ai un copil încăpățânat: Poate deveni mai bogat și mai de succes decât alți copii

Generozitatea este benefică pentru sănătatea cardiovasculară

Actele de generozitate eliberează și oxitocină în creier, hormon care eliberează, la rândul său, oxid nitric în sânge. Acesta are abilitatea de a dilata vasele de sânge, reducând astfel tensiunea arterială și contribuind la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare la care ne expune hipertensiunea.

Generozitatea întărește sistemul imunitar

Studiile din ultimii ani au dovedit faptul că generozitatea consolidează sistemul imunitar, contribuind la prevenirea infecțiilor prin lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și fungilor. Un experiment¹ efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea Harvard a monitorizat 132 de studenți în timp ce vizionau un film care prezenta actele de binefacere ale Maicii Tereza în Callcuta.

La finalul filmului, în saliva studenților s-a regăsit o concentrație mai mare de imunoglobulină A decât la începutul filmului. Imunoglobulina A este un anticorp care joacă un rol esențial atunci când vine vorba despre imunitatea organismului.

Generozitatea încetinește procesul de îmbătrânire

Radicalii liberi și inflamația sunt doi factori care accelerează procesul natural de îmbătrânire. De regulă, acești doi factori apar ca urmare a unui stil de viață nesănătos. Oamenii de știință au descoperit că oxitocina eliberată în creier în urma actelor de generozitate are abilitatea de a reduce și nivelul de radicali liberi, dar și inflamația din organism. Așadar, bunătatea poate încetini procesul natural de îmbătrânire.

Generozitatea reduce anxietatea și depresia

Datorită eliberării de hormoni ai fericirii provocată de actele de bunătate și generozitate, nivelul de anxietate, dar și depresia, scad. Așadar, bunătatea poate fi considerată un antidot pentru depresie și tulburările anxioase.

Generozitatea poate reduce durerile

Unele cercetări au arătat că durerile articulare și cele musculare pot fi ușurate de actele de bunătate.

Cum să fii mai generos și să beneficiezi de efectele generozității asupra sănătății?

Zâmbește!

Zâmbește oamenilor pe care îi întâlnești pe drum, mai ales dacă observi că au o zi proastă sau pur și simplu păstrează-ți o figură luminoasă atunci când ieși pe stradă ori când ești într-un mijloc de transport. Zâmbetul este contagios, la fel și generozitatea, așa că nu uita că ai abilitatea de a face ziua cuiva mai frumoasă printr-un simplu zâmbet.

Implică-te în acțiuni de voluntariat

Cercetările arată că voluntariatul este benefic atât pentru cei care fac această acțiune, cât și pentru cei care au parte de ajutor. Voluntarul se simte bine deoarece face acte de generozitate pentru cei care au cu adevărat nevoie, iar cei aflați în nevoie se simt bine deoarece sunt beneficiarii generozității altora.

Vizionează filme care expun fapte generoase

Filmele care scot în evidență umanitatea unor persoane, gesturile frumoase pentru cei din jur sau sacrificiile care se fac pentru binele celorlalți ne reamintesc importanța generozității și a faptelor bune. O faptă generoasă ne înseninează ziua și ne face să ne amintim că avem nevoie unii de alții.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama că cineva nu e de încredere înainte de a fi prea târziu: Care sunt aspectele la care trebuie să fii atent

Fii adeptul complimentelor

Acest lucru nu înseamnă să îți arborezi un zâmbet fals și să le spui oamenilor lucruri pe care nu le consideri adevărate. Un compliment trebuie să fie sincer și să exprime cu onestitate ceea ce gândim. La serviciu, dacă observi, de exemplu, că un coleg de muncă se adresează cu calm și eficiență unui client, complimentează-l pentru competența sa. Acasă, dacă observi că partenerul de viață are, să spunem o tunsoare nouă, caută ceva ce îți place la acest aspect și spune-i (de exemplu, că îl luminează la față sau că îi scoate în evidență frumusețea ochilor).

Cedează locul tău atunci când aștepți la coadă

Dacă atunci când aștepți la coadă la supermarket, de exemplu, sau la farmacie, și nu te grăbești prea tare, oferă cu generozitate locul tău unei persoane care ajunge în spatele tău și care pare să aibă mai multă nevoie decât tine să rezolve mai rapid situația pentru care vă aflați acolo (un bătrân care se deplasează mai greu, o femeie însărcinată etc.).

Donează sânge

Nevoia de sânge în spitale și clinici este mare în timpul operațiilor și al unor tratamente, de aceea donarea de sânge ar trebui să fie un act de generozitate pe care să îl facem cu toții dacă ne încadrăm în criteriile de sănătate.

Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină București, pentru a dona sânge, o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani și greutatea peste 50 de kg, pulsul să fie regulat, 60-100 bătăi/minut, iar tensiunea arterială sistolică să fie între 100 şi 180 mmHg.

De asemenea, potențialul donator trebuie să nu fi trecut în ultimele 6 luni prin intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu se afle sub tratament pentru diferite afecțiuni (hipertensiune, boli de inimă, boli renale etc.). Dacă persoana care dorește să doneze este femeie, trebuie să nu fie însărcinată ori lăuză, și nici în perioada menstruală.

Mulțumește celor din jur pentru orice ajutor îți oferă

Nu te costă nimic să le mulțumești celor care fac diverse lucruri pentru tine, dar pentru ei va conta foarte mult, fie că e vorba de ospătarul care îți servește cina sau de un străin de pe stradă care te-a atenționat că ți-a căzut un obiect din buzunar, de exemplu. Atunci când cineva te ajută sau îți face anumite servicii, să spui „Mulțumesc!” este nu doar un act de generozitate, ci și o dovadă de bună creștere.

Comentarii: