Desigur, poţi da vina pe gestionarea ineficientă a timpului sau factorii multipli care îţi distrag atenţia constant, însă de cele mai multe ori, faptul că amâni şi tot amâni nu este decât o chestiune pur psihologică.
Specialiştii susţin că procrastinarea este, adesea, o formă de autoapărare. Fie că îţi este teamă de eşec, fie că îţi este teamă că vei avea succes şi nu vei şti cum să gestionezi situaţia, pentru că brusc vei avea şi mai mari aşteptări de la tine pe viitor, psihologii spun că procrastinarea apare pe fondul acestor temeri mai mult sau mai puţin întemeiate.
Ce e de făcut în această situaţie? Ei bine, o mai bună înţelegere a acestui obicei te poate ajuta să scapi, în timp, de tendinţa de a amâna, de a lăsa pe mai târziu, recomandă eva.ro.
CITEȘTE ȘI: Sfatul specialistului: Cum să îți dezvolți empatia, element esențial pentru succes
Iată la ce întrebări ar trebui să răspunzi pentru a scăpa de procrastinare:
1. Ce încerc să evit?
Întreabă-te ce potenţiale dificultăţi te îndeamnă să amâni începerea unui proiect şi finalizarea lui la timp. Răspunsul te va ajuta să creezi un plan pentru a duce totul la bun sfârşit fără prea mari bătăi de cap.
2. Cum pierd timpul?
Ce faci cu timpul pe care l-ai putea investi în acel aspect pe care îl amâni? Fie că este vorba despre seriale, cărţi sau pur şi simplu stai şi te uiţi pe pereţi sau te ocupi de ceva mai puţin important, ai cu siguranţă un top al activităţilor care îţi mănâncă timp preţios. Identifică „vinovaţii” şi scrie-i pe o hârtie pe care să o ţii la vedere. De îndată ce observi că tinzi către una dintre acele activităţi, ia o pauză de un minut în care să meditezi şi să încerci să îţi recalibrezi atenţia, astfel încât să te poţi concentra pe ceea ce ai de făcut.
CITEȘTE ȘI: Întrebările pe care bărbații SE JENEAZĂ să le pună
3. De ce e important să fac asta?
Dacă poţi să atribui îndatoririlor tale o însemnătate mai mare în imaginea de ansamblu a vieţii de zi cu zi, te vei confrunta mai rar cu procrastinarea. Atunci când vrei să faci ceva, ia-ţi câteva minute pentru a analiza de ce munca ta este importantă. Bucură-te de realizări şi vei fi mult mai puţin tentată să amâni lucrurile pe viitor.
Comentarii: