Cancerul este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu un număr estimat de cancere de peste 21 de milioane și peste 13 milioane decese în 2030. Dacă în Canada cancerul este principalul factor de mortalitate, în Statele Unite ale Americii este al doilea factor de mortalitate după afecțiunile cardiovasculare. În România, lucrurile stau asemănător, cancerul fiind a doua cauză de mortalitate în populația generală.
O serie de factori de risc, printre care moștenirea genetică, dieta, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, poluarea sau expunerea accidentală sau profesională la radiații se asociază cu risc crescut de apariție a cancerului. Doar 5-10% dintre cancere se transmit genetic, în timp ce restul de 90-95% se datorează factorilor ambientali și a stilului de viață. O relație directă între dietă și riscul de cancer a fost clar stabilită, studiile apreciind un risc de peste 35% de cancer în legătură cu dieta neechilibrată, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Răspunsul la dilema pe care o avem cu toţii: Ce e mai sănătos – laptele integral sau laptele degresat?
Ce spun studiile despre legătura dintre lactate și cancer?
Laptele și preparatele din lapte de sursă animală sunt considerate alimente complexe cu aport nutritiv omogen. Ghidurile nutriționale recomandă un consum zilnic de lactate sărace în grăsimi pentru menținerea unei stări optime de sănătate. În timp ce produsele lactate sunt recunoscute ca bogate în diverși produși bioactivi cu efect benefic asupra sănătății, anumite studii clinice au ridicat problema potențialului oncogenic al consumului de lapte. Motivul ar fi aportul de hormoni sau de factori stimulatori care ar putea fi factori promotori pentru cancer, prin creșterea nivelurilor serice de factor de creștere insulin-like.
O serie de studii epidemiologice au analizat asocierea între consumul zilnic de produse lactate și riscul apariției diverselor cancere dar rezultatele au rămas neconcluzive. Dintr-un total de peste 150 metaanalize, peste 70 % au arătat absența unei asocieri semnificativ statistice între consumul zilnic de lactate și incidența crescută a cancerelor, 13% au evidențiat o scădere a incidenței cancerului în cazul aportului de lactate iar 16 % au raportat o creștere a incidenței.
O analiză complexă2 a datelor publicate între 1991 și 2017 cuprinzând atât analize țintă, metaanalize dar și review-uri publicate în literatura de specialitate au arătat în peste 75 % din cazuri absența unei asocieri semnificative statistic între consumul de lactate și creșterea incidenței diverselor cancere, în 12 % din cazuri o scădere a incidenței cancerelor secundare consumului de lactate și în 13 % din cazuri creșterea incidenței acestuia.
Consumul de lactate nu cauzează cancer
Punctual, în ceea ce privește riscul de cancer esofagian, șase metaanalize au analizat o posibilă legătură între consumul de produse lactate și apariția acestui cancer. Concluziile au fost fără echivoc, nedemonstrându-se vreo legătură între consumul de lactate, indiferent de tip și cancerul esofagian. În plus, alte 2 metaanalize au demonstrat, de exemplu, scăderea riscului de cancer esofagian secundar consumului ridicat de iaurt.
În ceea ce privește cancerul gastric, nu mai puțin de 10 metaanalize nu au identificat vreun risc crescut în apariția acestui cancer asociat consumului zilnic de lactate și o altă metaanaliză a identificat scăderea riscului de cancer gastric consecutiv consumului ridicat de lapte. Aceleași date au fost furnizate de metaanalizele care au avut drept subiect riscul de cancer pancreatic sau cancer colorectal.
CITEȘTE ȘI: Laptele preferat de oamenii longevivi. Mult mai sănătos decât laptele de vacă, eficient împotriva cancerului
În ceea ce privește cancerele „hormonodependente”, de exemplu cancerul mamar, prostatic, ovarian, endometrial etc., examenul sistematic al metaanalizelor publicate nu a identificat o creștere semnificativă statistic a acestor cancere secundare consumului crescut de lapte sau preparate din lapte.
În aceste condiții,se poate afirma cu tărie că opiniile potrivit cărora consumul de lactate ar putea crește riscul de cancere digestive sau cancere hormonodependente, nu se susțin pe argumente solide științific și nu sunt validate de metaanalizele efectuate până în acest moment. Rămâne ca viitorul apropiat să aducă informații concrete, eventual în condițiile derulării unor studii clinice riguroase și controlate.
Lactatele sunt o parte esențială a unei diete echilibrate, pe lângă legume, fructe, cereale integrale și carnea slabă. Laptele este o bună sursă de calciu, potasiu, vitamina D și proteine. Calciul ajută la constituirea oaselor și a dinților, la menținerea masei osoase, la îmbunătățirea sănătății oaselor, la reducerea riscului de osteoporoză. De aceea, cercetătorii recomandă un aport de trei căni de produse lactate (lapte, iaurt, brânzeturi), pentru a îmbunătăți masa osoasă.
Comentarii: