Durere in zona pieptului, respiraţia îngreunată şi greaţa sunt câteva dintre simptomele preinfarctului. Având în vedere că multe dintre aceste simptome pot apărea şi cu câteva săptămâni înainte, este important să le recunoşti şi să iei măsurile necesare.
Senzaţia de durere în zona pieptului, unul dintre principalele simptome ale anginei pectorale, este motivul pentru care persoanele ajung frecvent la medic. Cunoscută şi ca preinfarct, angina instabilă este una dintre primele manifestări ale cardiopatiei ischemice (îngustarea arterelor care irigă muşchiul inimii).
„Durerea toracică apărută în repaus, dar şi atunci când facem eforturi minime este asociată cu angina severă. Spre deosebire de aceasta, în cazul anginei instabile, considerată ca fiind preinfarct, durerea este mai puternică şi poate dura mai mult de 20 de minute“, explică Alexandru Voican, medic specialist cardiologie intervenţională la Spitalul European Polisano, Sibiu, potrivit clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii americani dezvăluie: De ce riscul de infarct creşte când eşti răcit sau ai gripă
Cum distingem durerea în piept de preinfarct
Principalul simptom care poate semnala preinfarctul este durerea sau senzaţia de presiune care apare în zona pieptului. Important de ştiu este că ea poate iradia spre braţul drept, spre gât sau mandibulă şi poate fi însoţită de greaţă, durere abdominală, respiraţie dificilă şi chiar pierderea stării de conştienţă.
„Diferenţierea dintre preinfarct şi infarctul miocardic acut nu se poate face «pe stradă», în mediul extraspitalicesc. Diagnosticul se pune exact în urma mai multor teste medicale: electrocardiogramă, ecocardiografii şi prin dozarea unor markeri biologici specifici (verifică gradul de afectare a muşchiului cardiac)“, spune medicul Alexandru Voican.
Măsurile de prim ajutor în criză
Primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când vedem că o persoană acuză dureri puternice în zona pieptului este să sunăm la Ambulanţă (numărul unic 112). Cu cât persoana ajunge mai repede la spital, cu atât mai rapid i se poate acorda primul ajutor, se pune diagnosticul corect şi se oferă tratamentul de care are nevoie.
„Persoanele care suferă de sindroame coronariene acute, fie că este vorba de preinfarct sau de infarct, sunt foarte vulnerabile, putând apărea în orice moment complicaţii, cum este stopul cardiac. În condiţiile în care muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge pentru a fi irigat creşte riscul de aritmii cardiace maligne, care conduc la stop cardiorespirator“, adaugă medicul cardiolog.
CITEȘTE ȘI: Boala ‘tăcută’ creşte riscul de infarct. Medicii recomandă analize periodice
Ce complicaţii pot apărea dacă nu mergi la medic
Chiar dacă durerea din zona pieptului nu este puternică şi dispare la scurt timp după ce a apărut, este important să nu treci cu vederea acest simptom, mai ales dacă episodul se repetă, spun specialiştii. „Complicaţiile posibile în această situaţie sunt numeroase, adesea dramatice: distrugerea ireversibilă a muşchiului inimii, ruptură cardiacă, afectarea severă valvulară (a foiţelor care separă camerele cordului), precum şi apariţia de tulburări ale ritmului cardiac“, explică doctorul Alexandru Voican.
Sfatul specialistului
Dr. Alexandru Voican, medic specialist cardiologie intervenţională la Spitalul European Polisano, Sibiu
Este foarte important ca pacientul care suferă un preinfarct să ajungă cât mai rapid, sub supraveghere medicală, într-o unitate spitalicească, unde se poate stabili un diagnostic cert. În urma consultului, persoana va beneficia şi de monitorizarea funcţiilor vitale şi aplicarea imediată a tratamentului specific (farmacologic şi invaziv). Durerea în zona pieptului se numără printre simptomele care nu trebuie trecute cu vederea, mai ales că în lipsa unui terapii imediate creşte riscul de apariţie a unui stop cardiorespirator.
INFO: După stabilirea diagnosticului de preinfarct se recomandă efectuarea unei coronarografii (procedeu prin care se pot observa eventualele îngustări sau leziuni de la nivelul arterelor).
Comentarii: