Fă acest lucru cu tigaia înainte de a prăji și vei uita de stropii de ulei. Prăjirea chifteluțelor și a fripturilor duce adesea la stropi neplăcuți de ulei care nu numai că murdăresc bucătăria, dar pot provoca și arsuri pe piele. Principalul motiv pentru aceasta este interacțiunea uleiului fierbinte cu umiditatea conținută în alimente sau rămasă pe suprafața tigăii după spălare.
Dar există câteva trucuri care vă pot ajuta să evitați această problemă. Printre acestea nu se numără doar adăugarea unui pic de sare la ulei.
De ce se împrăștie uleiul la prăjire?
Grăsimea fierbinte reacționează cu apa, provocând o evaporare intensă și stropirea uleiului. Umiditatea poate proveni din sucurile din carne sau poate rămâne în tigaie după spălare. Acest lucru creează un pericol de arsură și necesită timp suplimentar pentru curățarea bucătăriei.
CITEȘTE ȘI: Secretul bucătarilor profesioniști: Care sunt cei mai buni cartofi pentru prăjit
În mod tradițional, sarea este folosită pentru a reduce stropii, dar acest lucru poate duce la o sărare excesivă a mâncării. O metodă alternativă și eficientă este utilizarea oțetului.
Truc: Utilizarea oțetului pentru a reduce stropii
Înainte de a prăji, este recomandat să ștergeți tigaia uscată cu un prosop de hârtie înmuiat într-o cantitate mică de oțet. Acest lucru ajută la eliminarea umidității reziduale și creează un strat protector care reduce stropii de ulei. Oțetul se evaporă rapid și nu afectează gustul mâncării.
Astfel, reducerea stropilor de ulei prin adăugarea oțetului va minimiza riscul de arsuri în timpul gătitului. Suprafețele bucătăriei rămân mai curate, reducând timpul petrecut cu curățarea după gătit. În același timp, oțetul nu afectează gustul mâncării, deoarece se evaporă rapid.
Ce altceva puteți face pentru a prăji în siguranță, fără ca uleiul să sară?
Uscați bine alimentele
Înainte de a prăji carnea sau peștele, este important să le uscați bine cu un prosop de hârtie pentru a reduce cantitatea de umiditate care poate provoca stropirea.
Evitați supraîncălzirea uleiului
Deoarece căldura excesivă poate crește stropirea și poate cauza arderea alimentelor. Atunci când prăjiți, puteți acoperi tigaia cu un capac special din plasă care permite aburului să iasă, dar păstrează stropii de ulei în interior. Utilizarea acestor sfaturi simple va face prăjirea mai sigură și mai plăcută, menținând în același timp bucătăria curată și mâncarea delicioasă.
Suprafața tigăii trebuie să fie perfect uscată
Dacă, din anumite motive, bucătarul nu este sigur că tigaia sa este uscată, există o altă metodă dovedită pentru a prăji fără stropi la domiciliu.
Pentru a face acest lucru, uleiul trebuie încălzit la foc mic, nu mare, după acoperirea tigaiei cu un capac – în acest caz, dacă există stropi, aceștia vor rămâne în interior și nu se vor împrăștia prin bucătărie. Adică, în acest caz, uleiul va stropi în continuare, dar nu atât de mult, iar consecințele vor fi reduse la minimum datorită capacului. Treptat, apa se va evapora și uleiul nu va mai stropi. Un fum ușor deasupra suprafeței peliculei de ulei va indica faptul că uleiul s-a încălzit, potrivit actualno.com.
Dacă bănuiți că bucata de carne pe care urmează să o puneți în tigaie este prea umedă (uneori comercianții injectează apă în carne), atunci este mai bine să uscați în prealabil un astfel de produs pe un șervet de hârtie. Și apoi prăjiți treptat, adică gătiți, dacă este posibil, la cea mai mică temperatură posibilă.
CITEȘTE ȘI: Cum ar trebui prăjit peștele pentru a fi cât mai gustos
Cum să utilizați corect sarea astfel încât să nu existe stropi atunci când prăjiți?
Pentru a ajuta sarea să evite stropii de ulei atunci când prăjiți, trebuie să urmați câteva reguli. Folosiți numai sare fină. Adăugați sare în ulei numai după ce acesta este bine încălzit, altfel sarea se poate dizolva în grăsime și își poate pierde proprietățile.
Uleiul se sărează treptat și în porții mici, amestecând cu o lingură sau cu o spumieră, astfel încât sarea să fie distribuită uniform pe întreaga suprafață a tigăii. Nu se exagerează cu sarea, deoarece acest lucru poate face mâncărurile prea sărate. Este suficientă o jumătate de linguriță de sare la 100 ml de ulei.
Comentarii: