SANATATE

Fă acest lucru în fiecare zi și creierul tău va funcționa ca un ceas elvețian

popsugar.co.uk

Fă acest lucru în fiecare zi și creierul tău va funcționa ca un ceas elvețian. Rezultatele cercetării arată că muzica acționează ca o momeală emoțională, împletindu-se cu amintirile și schimbându-le subtil tonul emoțional.

Ați observat vreodată cum un anumit cântec vă poate trezi un val de amintiri? Poate că este vorba de melodia care a răsunat în timpul primului dans cu iubita ta sau un cântec dintr-o călătorie de neuitat.

Oamenii se gândesc adesea la aceste amintiri muzicale ca la instantanee din trecut. Dar cercetări recente arată că muzica poate face mai mult decât să stimuleze memoria – poate chiar schimba modul în care vă amintiți, scrie The Conversation.

Cercetările publicate recent au dezvăluit conexiuni intrigante între muzică, emoții și amintiri. În special, ascultarea muzicii poate schimba modul în care vă simțiți în legătură cu ceea ce vă amintiți – oferind potențial noi modalități de a ajuta oamenii să facă față amintirilor dificile.

CITEȘTE ȘI: Testul care îți arată starea de sănătate a creierului tău: Poate fi făcut acasă – Durează 20 de secunde

Muzică, povești și memorie

Atunci când ascultați muzică, nu sunt implicate doar urechile. Zonele din creier responsabile de emoții și memorie devin, de asemenea, active. Hipocampusul, care este esențial pentru stocarea și recuperarea amintirilor, lucrează în strânsă legătură cu amigdala, centrul emoțional al creierului. Acesta este parțial motivul pentru care anumite melodii nu sunt doar memorabile, ci și profund emoționale.

Deși capacitatea muzicii de a evoca emoții și de a declanșa amintiri este bine cunoscută, ne-am întrebat dacă aceasta ar putea schimba și conținutul emoțional al amintirilor existente. Ipoteza cercetării își are rădăcinile în conceptul de reactivare a memoriei – ideea că atunci când vă amintiți o amintire, aceasta devine temporar maleabilă, permițând încorporarea de noi informații.

Oamenii de știință au efectuat un experiment de trei zile pentru a testa dacă muzica redată în timpul unei amintiri ar putea introduce noi elemente emoționale în memoria originală.

În prima zi, participanții au memorat o serie de povestiri scurte, neutre emoțional. În ziua următoare, ei și-au amintit aceste povești în timp ce ascultau muzică pozitivă, muzică negativă sau tăcere. În ultima zi, participanții au fost rugați să își amintească din nou poveștile, de data aceasta fără muzică. În a doua zi, le-au înregistrat activitatea cerebrală cu ajutorul unei scanări fMRI, care măsoară activitatea cerebrală prin detectarea schimbărilor în fluxul sanguin.

Abordarea oamenilor de știință este analogă cu modul în care coloanele sonore ale filmelor pot schimba percepția unui spectator asupra unei scene, dar în acest caz ei investighează modul în care muzica poate schimba amintirile reale ale participanților despre un eveniment.

Rezultatele au fost uimitoare. Atunci când participanții ascultau muzică cu încărcătură emoțională în timp ce își aminteau povești neutre, era mai probabil să adauge noi elemente emoționale poveștii care se potriveau cu starea de spirit a muzicii. De exemplu, poveștile neutre cu muzică de fundal pozitivă au fost amintite ulterior ca fiind mai pozitive, chiar și atunci când muzica nu mai era difuzată.

Și mai intrigante au fost scanările cerebrale efectuate în timpul experimentului. Atunci când participanții își aminteau poveștile în timp ce ascultau muzică, a existat o activitate crescută în amigdală și hipocampus, zone esențiale pentru procesarea memoriei emoționale. Acesta este motivul pentru care un cântec asociat cu un eveniment semnificativ din viață poate fi atât de puternic – activează simultan procesarea emoțiilor și regiunile memoriei.

De asemenea, au fost observate dovezi ale unei comunicări puternice între acele părți ale creierului care procesează memoria emoțională și părțile creierului implicate în procesarea senzorială vizuală. Acest lucru sugerează că muzica poate aduce detalii emoționale amintirilor în timp ce participanții își imaginează vizual poveștile.

Amintiri muzicale

Rezultatele cercetării arată că muzica acționează ca o momeală emoțională, împletindu-se cu amintirile și modificând subtil tonul lor emoțional. Amintirile pot fi, de asemenea, mai flexibile decât se credea anterior și pot fi influențate de indicii auditive externe în timpul reamintirii.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare, aceste descoperiri au implicații interesante atât pentru viața de zi cu zi, cât și pentru medicină.

Pentru persoanele care se confruntă cu afecțiuni precum depresia sau stresul post-traumatic, în care amintirile negative pot fi inevitabile, muzica selectată cu atenție poate ajuta la reformularea acestor amintiri în amintiri mai pozitive și poate reduce impactul lor emoțional negativ în timp. . De asemenea, aceste constatări deschid noi căi de cercetare pentru intervențiile muzicale în tratamentul depresiei și al altor afecțiuni mintale.

CITEȘTE ȘI: Leguma esențială pentru sănătatea creierului, în special pentru persoanele în vârstă

La un nivel cotidian, această cercetare subliniază puterea potențială a muzicii pe care oamenii o aleg în viața lor. Amintirile, la fel ca melodiile preferate, pot fi remixate și remasterizate cu ajutorul muzicii. Muzica pe care o ascultați în timp ce vă amintiți sau chiar vă îndepliniți rutina zilnică poate modela subtil modul în care vă amintiți acele experiențe în viitor.

Data viitoare când vă puneți playlist-ul preferat, gândiți-vă la modul în care acesta vă poate afecta nu numai starea de spirit actuală, ci și amintirile viitoare.

Comentarii: